Potrivit Codului de procedură fiscală dacă un contribuabil nu depune declarația de impunere, atunci organul fiscal poate proceda la stabilirea din oficiu a creanțelor fiscale, emițând o decizie de impunere. Regula este că stabilirea din oficiu nu se poate face înainte de a trece un termen de 15 zile de la înștiințarea contribuabilului privind depășirea termenului legal de depunere a declarației de impunere. Știrile juridice arată că această regulă nu este aplicabilă după începerea inspecției fiscale pentru obligațiile fiscale nedeclarate.
În termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, contribuabilul poate depune declarația de impunere pentru creanțele fiscale care au făcut obiectul respectivei decizii, sub sancțiunea decăderii, chiar dacă acest termen se împlinește după împlinirea termenului de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale. Regula este că decizia de impunere se anulează de organul fiscal la data depunerii declarației de impunere.
Legiuitorul a stabilit noi reguli cu privire la această procedură, sens în care a fost elaborat Ordinul ANAF 962/2016 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor și contribuțiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial 233 din 30 martie 2016.
Căror contribuabili nu li se aplică această procedură?
Noutățile legislative nu se aplică contribuabililor persoane juridice sau entităților fără personalitate juridică declarate inactive, contribuabililor care beneficiază de alte termene sau condiții de depunere a declarațiilor fiscale, persoanelor fizice pentru impozitul pe venit și obligațiilor fiscale stabilite ca urmare a acțiunii de inspecție fiscală sau care fac obiectul unei inspecții fiscale.
Care sunt regulile generale privind procedura de stabilire din oficiu a impozitelor?
Stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă se aplică pentru obligațiile fiscale din vectorul fiscal urmând să se stabilească pentru fiecare impozit/contribuție/taxă din vectorul fiscal aferent fiecărui contribuabil și pentru fiecare perioadă fiscală pentru care nu au fost depuse declarații prin estimare.
Rețineți că stabilirea din oficiu a impozitelor se face în cadrul perioadei de prescripție și nu privește perioadele pentru care obligațiile au făcut obiectul unei inspecții fiscale.
Care este procedura de stabilire din oficiu a obligațiilor de plată?
Organul fiscal identifică contribuabilii care nu și-au îndeplinit obligația de a declara impozitele, taxele și contribuțiile din vectorul fiscal. În acest sens, organul fiscal compară obligațiile fiscale declarate cu cele înscrise în vectorul fiscal atașat fiecărui contribuabil și stabilește lista celor care au ignorat să aducă la îndeplinire această obligație.
Contribuabilii sunt înștiințați în legătură cu depășirea termenului legal de depunere a declarației fiscale. Aceste notificări se comunică contribuabililor în 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declarațiilor fiscale. Rețineți că pentru obligațiile fiscale nedeclarate care fac obiectul unei inspecții fiscale, nu se emit înștiințări privind nedepunerea în termen.
În termen de 20 de zile de la comunicarea înștiințărilor privind nedepunerea în termen a declarațiilor fiscale, organul fiscal actualizează lista contribuabililor, eliminându-i pe cei care s-au conformat și au depus declarațiile fiscale solicitate.
După expirarea a 20 de zile de la data comunicării înștiințărilor, organul fiscal verifică pentru fiecare contribuabil aflat încă pe lista respectivă și pentru fiecare taxă/impozit/contribuție supusă impunerii din oficiu, existența a cel puțin 4 declarații fiscale în perioada supusă analizei. Știrile juridice arată că perioada supusă analizei este o perioadă anterioară de 24 de lui de la luna pentru care se efectuează impunerea din oficiu, pentru obligațiile cu termen de declarare lunar și de 36 luni pentru cele cu termen de declarare trimestrial sau semestrial. Rețineți că regulile de mai sus nu se aplică în cazul impozitului pe profit.
Procedura de impunere se va realiza în sistem automat, suma stabilită din oficiu se va calcula ca medie aritmetică a sumelor de plată (pozitive) reprezentând taxe/impozite sau contribuții declarate de contribuabil în perioada supusă analizei. Știrile juridice precizează că sumele folosite pentru impunerea din oficiu se actualizează pentru fiecare an fiscal cuprins în perioada de analiză cu indicele anual al prețurilor de consum. Rețineți că dacă perioada de analiză este doar anul curent pentru care se efectuează impunerea din oficiu, atunci sumele nu se vor actualiza cu indicele prețurilor de consum.
Pentru obligațiile fiscale ce nu pot fi identificate pe baza a cel puțin 4 declarații fiscale, pentru obligația fiscală calculată ca fiind zero și pentru impozitul pe profit, se aplică procedura de impunere din oficiu pe baza analizei documentare.
Organul fiscal va verifica următoarele documente: declarații de impunere, informative, fișe fiscale, decizii de impunere emise de inspecția fiscală care sunt la dosarul fiscal al contribuabilului și se referă la perioade de raportare privind anul în curs sau anii anteriori. Se vor verifica situațiile financiar-contabile și informațiile de la terți obținute în baza protocoalelor de schimb de informații încheiate de ANAF.
În urma analizării documentelor și a situației de fapt se va întocmi un referat de impunere din oficiu și apoi se emite formularul 160 „Decizie de impunere din oficiu pentru impozitele, taxele și contribuțiile cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă.”
Ce obligații are contribuabilul?
În 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu, contribuabilul poate depune declarația fiscală privind obligațiile ce au format obiectul deciziei. În acest caz, decizia de impunere din oficiu se anulează la data depunerii declarației fiscale.
Dacă declarația fiscală se depune în 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu, dar după împlinirea termenului de prescripție de 5 ani a creanțelor fiscale, atunci va începe să curgă un nou termen de prescripție de la data depunerii declarației.
Rețineți că decizia de impunere din oficiu se anulează și din inițiativa organului fiscal. Rețineți că în cazul obligațiilor fiscale stabilite prin decizii de impunere din oficiu, pentru perioade care fac obiectul unei inspecții fiscale, organele de inspecție fiscală stabilesc diferențe de obligații fiscale (în plus sau în minus) ținând cont și de sumele stabilite din oficiu de organul fiscal.
Respectă regulile!
Pentru a nu ajunge în situația de mai sus, este bine ca fiecare contribuabil care are obligația de a depune aceste declarații fiscale să o îndeplinească pentru a evita parcurgerea unei astfel de proceduri și stabilirea din oficiu a impozitului.
Pentru cei care uită să își respecte obligațiile, este bine să cunoască care sunt pașii ce vor trebui parcurși în cadrul procedurii de stabilire din oficiu a taxelor și impozitelor.