Fie toamnă, fie iarnă sau primăvară – ca să nu mai vorbim despre sezonul estival, unor persoane le place să fie bronzate, de parcă taman s-ar fi întors de pe însoritul litoral. Acum, vorba latinului: „de gustibus non disputandum”. E plăcerea lor!
Adepții bronzului artificial au deplina libertate de-a se adresa unităților de profil, pentru a vedea curând și efectele… pe propria piele. Numai că atâta vreme cât mai există și riscuri, saloanele de bronzare nu-și pot lua libertatea de-a funcționa și proceda oricum.
Despre riscurile bronzatului abuziv vom discuta la final! Acum vom examina cerințele impuse unităților de profil. În „Monitorul oficial” 203/2016 a fost publicat Ordinul 291/2016 privind aprobarea normelor de igienă pentru saloanele și centrele de bronzare, emis de către ministrul sănătății. Potrivit ultimelor știri juridice, scopul noului act normativ e protejarea celor ce folosesc aparatele de bronzat în scopuri cosmetice de efectele dăunătoare ale radiațiilor artificiale din spectrul ultraviolet (UV).
Spre a fi evitat potențialul efect negativ asupra beneficiarilor, proprietarul solarului trebuie să se asigure că aparatul este marcat cu tipul de UV emis (ce poate fi 1, 2 sau 3) și că iradianța efectivă totală nu trece de 0,3 W pe metru pătrat. Atenție! În niciun salon sau centru de bronzare nu este îngăduită utilizarea solarelor de tip UV 4!
Noutăți legislative
Orice aparat de bronzat aflat în exploatare comercială trebuie să aibă o carte tehnică în care să fie prezentat modul de întrebuințare. Tot acolo trebuie să fie specificate duratele şi intervalele şedinţelor de expunere, nelipsind nici numărul maxim de expuneri recomandate anual.
Nicio componentă de schimb – aici referindu-ne la filtre, tuburi UV, reflectoare sau altele asemenea nu va fi înlocuită decât cu tipurile indicate de către producător. Aparatele nu vor fi folosite în situația în care cronometrul aferent e defect ori dacă filtrul e spart sau ridicat.
Totodată, aparatele hărăzite să fie folosite de către beneficiar în poziția culcat trebuie să fie astfel concepute încât emisia de UV să înceteze în mod automat în momentul în care cronometrul se defectează. Reglajul maxim al cronometrului nu va trece dincolo de 60 de minute.
Orice salon sau centru de bronzare trebuie să aibă un grup sanitar propriu, curat și temeinic ventilat. Obligatoriu, va exista o chiuvetă cu apă rece și caldă, săpun (antibacterian), prosoape de hârtie de unică folosinţă ori aparate pentru uscarea mâinilor. Desigur, clienții vor avea acces neîngrădit la toate acestea!
Toate suprafeţele pe care le vor atinge utilizatorii vor fi păstrate într-o desăvârșită stare de curăţenie. În saloanele de bronzare vor fi interzise consumul de alcool, de stupefiante, fumatul, accesul animalelor. Din dotarea saloanelor și centrelor de bronzare nu va lipsi, în niciun caz, trusa de prim-ajutor.
Angajatorii trebuie să se asigure că personalul urmează cursuri de specialitate (oferite de către specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică) și un curs de noţiuni fundamentale de igienă. Tot ei trebuie să asigure, pentru personal, efectuarea controalelor medicale la angajare şi a controalelor medicale periodice, conform Legii securităţii şi sănătăţii în muncă.
La salonul de bronzare trebuie trebuie să i se pună clientului la dispoziţie ochelari de protecţie contra radiaţiei UV și să se afişeze informaţiile referitoare la protecţia sănătăţii. Nu li se va îngădui minorilor să folosească solarul!
Conform noilor știri juridice, în fiecare salon sau centru de bronzare va exista un registru cu fișele personale ale tuturor clienților. Acolo vor fi menționate datele clientului, data efectuării ședinței de bronzare, eventualele evenimente nedorite survenite și programul de bronzare pentru care a optat clientul. Acestuia trebuie să-i fie aduse la cunoștință și eventualele riscuri aferente procedurii și îi va fi dată, spre semnare, o declarație pe propria răspundere.
Ce-i prea mult nu-ți face bine!
„Bronzul” este un mijloc de autoprotecție a pielii față de radiația UV – provenită fie de la astrul zilei, fie de la dispozitivele de bronzat. Razele UVB penetrează straturile superficiale ale pielii, responsabile fiind de arsurile solare. Razele UVA pătrund mai adânc. La expunerea excesivă, ambele deteriorează celulele și pot pricinui apariția cancerului cutanat.
Experții de la Food & Drug Administration (SUA) avertizează că, pe lângă riscul de cancer cutanat, expunerea imprudentă și fără măsură la radiația UV poate produce diminuarea imunității, îmbătrânirea timpurie și vătămarea ochilor.
Poate că obținerea unui „bronz frumos, intens” îți aduce puțină culoare și-un mic supliment de fericire-n viață, dar nu uita: fericirea este condiționată de o bună sănătate!