Unde-i lege, nu-i tocmeală. În procedura fiscală scrie, negru pe alb, că „inspecţia fiscală se efectuează o singură dată pentru fiecare tip de creanţă fiscală şi pentru fiecare perioadă supusă impozitării”. Legea-i lege. Trebuie respectată. Însă tot legea stabilește și excepții… de la lege. Situații bine determinate în care litera sa fie nu se aplică, fie este modificată, sub constrângerea unor necesități.
Mai toți contribuabilii care au trecut prin cel puțin o inspecție știu, în linii mari, care sunt pașii care vor fi parcurși pe durata verificărilor. E greu de crezut că există contribuabili într-atât de căliți încât să nu aibă absolut nicio strângere de inimă, odată ce s-au pomenit cu echipa de control la ușă.
Activitatea de inspecţie fiscală se organizează şi se desfăşoară în baza unor programe anuale, trimestriale, lunare. Condiţiile pentru întocmirea programelor se aprobă prin ordin al preşedintelui ANAF în cazul inspecţiei fiscale efectuate de organul fiscal central ori prin acte ale autorităţilor administraţiei publice locale, atunci când vine vorba despre o inspecţie efectuată de către organul fiscal local.
La realizarea inspecției fiscale se are în vedere examinarea tuturor stărilor de fapt şi se ține seama de raporturile juridice relevante pentru impozitare sau verificarea modului de respectare a altor obligaţii prevăzute în legislaţia fiscală.
O inspecție în reluare…
În momentul în care inspecţia fiscală a fost isprăvită, contribuabilul are îndatorirea de a da o declaraţie scrisă, pe propria răspundere, din care să rezulte c-au fost furnizate toate documentele/informaţiile solicitate. În această declaraţie va fi menționat şi faptul că au fost înapoiate toate documentele solicitate şi puse la dispoziţie de contribuabil.
Însă chiar și atunci când contribuabilul a făcut tot posibilul pentru a oferi inspectorilor fiscali toate documentele și informațiile cerute, tot se pot ivi informații noi sau date suplimentare, după momentul în care inspecția a luat sfârșit.
Date suplimentare? Adică informaţii, documente sau alte înscrisuri obţinute ca urmare a unor controale neașteptate desfăşurate la alţi contribuabili ori comunicate organului fiscal de către organele de urmărire penală sau de alte autorităţi publice ori obţinute în orice chip de organul de inspecţie fiscală, de natură să modifice rezultatele unei inspecţii fiscale de dată anterioară.
Ordinul 825/2016 al președintelui ANAF pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Decizie de reverificare” a fost publicat în „Monitorul oficial” 165/2016. De acolo aflăm că la momentul apariției unor date suplimentare, pe care inspectorul fiscal nu le-a putut cunoaște la momentul efectuării unor verificări fiscale, dar care au influență asupra rezultatului verificărilor, persoana aflată la conducerea structurii de inspecție fiscală poate dispune reverificarea unei anumite perioade, în acord cu prevederile Codului de procedură fiscală.
Decizia de reverificare va fi alcătuită în trei exemplare. După întocmirea sa de către echipa de inspecție fiscală, va fi avizată de către șeful de serviciu coordonator și aprobată de către conducătorul structurii de inspecție fiscală.
Un exemplar va ajunge la contribuabilul ce va fi supus verificării, altul e hărăzit organului fiscal de administrare competent iar cel de-al treilea este rezervat pentru organele de inspecție fiscală. Acest ultim exemplar trebuie să conțină, conform ultimelor noutăți din fiscalitate, numele și semnăturile celor care l-au întocmit, dar și numele și semnătura șefului de serviciu coordonator responsabil de avizarea formularului.
Formularul „decizie de reverificare” constituie actul adiministrativ având ca obiect dispunerea reverificării. Așa cum putem afla din ultimele știri juridice, după ce s-a ajuns la concluzia că o reverificare e absolut necesară, decizia de reverificare va fi adusă la cunoștința contribuabilului cu 15 zile înainte de începerea inspecției fiscale – pentru contribuabilii mici și mijlocii și, respectiv, cu 30 de zile mai înainte, pentru marii contribuabili.
După cum organul de inspecție fiscală poate emite o decizie de reverificare, atunci când apreciază că au apărut elemente suplimentare apte să aducă consistente modificări constatărilor anterioare, la fel și contribuabilul poate considera că noua verificare nu-și are rostul. Pentru această situație, legiuitorul a oferit contribuabilului posibilitatea contestării deciziei. Atenție! Procedura de inspecţie fiscală nu va fi suspendată prin depunerea contestației.
Din cuprinsul deciziei de reverificare nu absentează denumirea exactă a organului fiscal și a structurii de inspecție fiscală emitente a formularului, nici denumirea completă a contribuabilului, codul său de identificare fiscală, domiciliul său fiscal, după cum nu lipsește nici data emiterii formularului.
În ceea ce privește motivul reverificării, trebuie să fie înscrise, în formular, datele suplimentare de natură să modifice rezultatele inspecției fiscale realizată înainte. Denumirea organului fiscal emitent al actului administrativ, numărul, data înregistrării, precum şi fiecare obligaţie fiscală supusă reverificării, perioada pentru care aceasta a fost calculată şi suma stabilită în actul administrativ fiscal supus reverificării sunt elemente ce figurează în formular cu titlul de „date despre actul administrativ fiscal supus reverificării”.
Din formular nu lipsește nici data statornicită pentru începerea noii inspecții fiscale. Contribuabilul are posibilitatea de a cere amânarea începerii inspecţiei fiscale, pentru motive justificate și… o singură dată. Că tot veni vorba de drepturi, contribuabilul poate beneficia de asistență de specialitate, pe toată durata inspecției fiscale.
Verificare sau reverificare, tot contribuabilul supus procedurilor speră că va scăpa cu basma curată. Contribuabilul care, din start, se știe „cu musca pe căciulă” își promite că, de va scăpa și de astă dată nesancționat, va trece definitiv în tagma cetățenilor corecți (cum, probabil, și-a mai promis și alte dăți). Până și contribuabilii de bună credință, care n-au nimic de ascuns, se mai tem, uneori, să nu li se găsească vreun nod în papură. Că viața e plină de imprevizibil!