Curtea Constituţională (CC) a hotărât că respingerea cererii de recurs pentru motivul că aceasta este vădit nefondată prevăzută în Codul de procedură civilă, în cadrul procedurii admiterii în principiu a recursului, este neconstituţională: “(5) În cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Decizia se comunică părţilor”.
În urma deliberărilor, CC a admis excepţia de neconstituţionalitate a acestor dispoziţii şi a constatat că sintagma “sau că recursul este vădit nefondat” din cuprinsul acestora este neconstituţională în raport de dispoziţiile articolului 21 alin.(3) şi articolului 24 din Constituţie.
Totodată, Curtea Constituţională a reţinut că soluţia de respingere a cererii de recurs pentru motivul că aceasta este vădit nefondată obligă instanţa supremă la examinarea fondului cauzei. Or, această soluţie nu poate fi pronunţată în cadrul procedurii admiterii în principiu a recursului, ci doar în faza judecării căii extraordinare de atac, reglementată de dispoziţiile art.494 – 502 din Codul de procedură civilă.