Urmărirea atentă a noilor ştiri juridice îi oferă oricărui profesionist şansa de a sesiza, cel dintâi, oportunităţile din domeniul său de expertiză, precum şi posibilitatea de a naviga, cu măiestrie şi în siguranţă, într-un ocean legislativ imens, deloc pacific şi nu foarte prietenos faţă de cei care nu îi cunosc tainele.
În “Monitorul Oficial” 818/2015 a văzut lumina tiparului Hotărârea 8/2015 a Camerei Consultanţilor Fiscali privind stabilirea cazurilor de incompatibilitate în efectuarea activităţii de consultanţă fiscală. Vom vedea, numaidecât, în ce situaţii e atrasă incompatibilitatea consultantului fiscal sau a societăţii de consultanţă fiscală!
Citind noile ştiri juridice, vom afla că persoanele fizice care au calitatea de consultant fiscal sau societăţile de profil se vor afla în situaţia de incompatibilitate de a efectua activitatea de consultanţă fiscală atunci când va fi prezent orice fel de interes material – fie direct, fie indirect.
Se spune că “vrednic e lucrătorul de plata sa”! Lucru valabil şi pentru consultanţii fiscali. Incompatibilitatea nu va fi atrasă, deci, prin primirea onorariului cuvenit pentru munca prestată în calitate de consultant în domeniul fiscal. În schimb, ea va fi atrasă ori de câte ori beneficiarul prestaţiei este acţionar semnificativ la societatea de consultanţă fiscală, consultantul se află într-un raport de tip angajat-angajator cu beneficiarul prestaţiei sau posedă acţiuni sau părţi sociale – în nume propriu sau printr-o societate, la societatea beneficiară.
Incompatibilitatea poate fi atrasă şi atunci când consultantul fiscal e rudă sau afin până la gradul doi (inclusiv) cu administratorul sau acţionarul care exercită un control indirect sau “de-a dreptul” la societatea care beneficiază de consultanţă ori, potrivit ultimelor ştiri din contabilitate, dacă există o reprezentare a consultantului fiscal la nivel de organe de conducere (ne)executive ale societăţii ce primeşte consultanţă fiscală.
Eşti în incompatibilitate? Nu te face “că plouă”!
După cum se ştie, activitatea de consultanţă fiscală constă în acordarea de asistenţă şi prestarea de servicii profesionale în domeniul fiscal, inclusiv realizarea de expertize fiscale extrajudiciare la solicitarea organelor fiscale sau a oricăror altor persoane sau entităţi interesate, în prestarea de servicii şi asistenţă de specialitate pentru întocmirea declaraţiilor fiscale şi în certificarea declaraţiilor fiscale.
Consultantul fiscal poate oferi, de asemenea, asistenţă şi servicii pe probleme de procedură fiscală, asistenţă privind întocmirea documentaţiei pentru exercitarea căilor de atac împotriva titlurilor de creanţă şi a altor acte administrative fiscale, asistenţă şi reprezentare în faţa organelor fiscale, inclusiv acordarea de asistenţă de specialitate pe parcursul derulării inspecţiei fiscale.
Nu sunt lucruri străine, pentru societăţile de consultanţă şi pentru consultanţi, nici realizarea de expertize fiscale judiciare la solicitarea organelor judecătoreşti sau de cercetare penală, asistenţa fiscală în cauzele aflate pe rolul unei autorităţi jurisdicţionale, precum şi asistenţa privind creanţele bugetului general consolidat.
Cât priveşte incompatibilităţile speciale, noua reglementare prevede că societăţile de consultanţă fiscală şi consultanţii fiscali persoane fizice vor fi în situaţie de incompatibilitate dacă vor efectua expertize judiciare în calitate de experţi desemnaţi sau expertize extrajudiciare solicitate de autorităţi publice, atunci când au prestat orice altă activitate (de consultanţă fiscală) dintre cele menţionate puţin mai sus, referitoare la o perioadă care coincide total sau doar în parte cu răstimpul pentru care se doreşte expertiza, pentru aceeaşi persoană – fizică sau juridică.
Atenţie! Atât consultanţii fiscali persoane fizice, cât şi societăţile de consultanţă fiscală vor trebui să se abţină de la furnizarea serviciilor de specialitate în situaţia în care observă, anterior încheierii contractului, că se află într-o situaţie de incompatibilitate.
Atunci când a fost remarcată existenţa incompatibilităţii abia după încheierea contractului de consultanţă fiscală, va trebui să se efectueze numaidecât o declaraţie de abţinere, în care să se prezinte cazul de incompatibilitate şi “temeiurile de fapt” ce susţin motivul abţinerii.
Cei înclinaţi să procedeze altcumva, considerând că “merge şi aşa” sau că… “oricum, nu se va afla”, trebuie să ştie că astfel de fapte sunt calificate drept abateri disciplinare. Ce sancţiune le este aplicabilă? Suspendarea calităţii de membru al Camerei Consultanţilor Fiscali pentru un interval ce poate varia de la 3 luni la un an, cu toate consecinţele ce izvorăsc de aici!
Consultant fiscal, dar şi expert contabil? Ce ar trebui ştiut
Parcurgând ultimele noutăţi legislative, vom afla că persoanele fizice care întrunesc atât calitatea de expert contabil, cât şi pe cea de consultant fiscal, sunt incompatibile să desfăşoare activităţile de certificare a declaraţiilor fiscale şi de realizare a unor expertize fiscale judiciare la solicitarea organelor judecătoreşti sau de cercetare penală, precum şi să realizeze expertize fiscale extrajudiciare la solicitarea autorităţilor publice, dacă, în calitate de experţi contabili, au alcătuit documente contabile şi financiare, au efectuat expertize contabile ori au întocmit şi şi-au asumat situaţii financiare pentru perioada de timp comună în parte sau pe de-a întregul cu intervalul pentru care se doreşte certificarea declaraţiilor fiscale sau efectuarea expertizei judiciare în calitate de expert desemnat ori a expertizei extrajudiciare, atunci când este solicitată de autorităţile publice, pentru aceeaşi persoană fizică sau juridică.
În acelaşi timp, persoanele fizice care deţin atât calitatea de auditor financiar, cât şi pe aceea de consultant fiscal, sunt incompatibile să desfăşoare activităţile de certificare a declaraţiilor fiscale şi de realizare a unor expertize fiscale judiciare la solicitarea organelor judecătoreşti sau de cercetare penală, dar şi să realizeze expertize fiscale extrajudiciare la solicitarea autorităţilor publice atunci când, ca auditori financiari, au efectuat audit financiar pentru perioada de timp comună în totalitate sau doar în parte, cu perioada pentru care se doreşte certificarea declaraţiilor fiscale sau efectuarea expertizei judiciare în calitate de expert desemnat ori a expertizei extrajudiciare, în contextul în care a fost solicitată de autorităţile publice pentru una şi aceeaşi persoană fizică sau entitate.
Oricât de exigent cu sine însuşi ar fi un profesionist, el nu poate evalua şi examina activităţile proprii, mai ales erorile personale, într-un mod absolut imparţial, fără nicio umbră de subiectivism. Şi, probabil, nu există lucruri mai îndepărtate de ideea rigoare profesională sau de justiţie decât părtinirea ori lipsa de obiectivitate.