Modificări la Metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite


lcMinisterul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a supus spre dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr. 246/2007 privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul de hotărâre de Guvern are în vedere prorogarea termenului prevăzut de HG nr.1173/2014 pentru modificarea și completarea HG nr.246/2007 privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, de la 31 decembrie 2015 la 31.12.2016.

Astfel, posibilitatea păstrării locurilor de muncă în condiții deosebite se aplică până la data de 31 decembrie 2016, numai acelor angajatori care dețin, la data de 31 decembrie 2015, avizul de reînnoire şi care nu au putut realiza până la această dată măsurile necesare în vederea normalizării condițiilor de muncă.

Precizăm că, perioada cuprinsă între 31 decembrie 2015 și data reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează, după caz, diferenţa dintre cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii deosebite de muncă şi cea declarată de către aceştia. Angajatorii care, în urma reorganizării prin fuziune, asociere, divizare sau transformare, şi-au schimbat sediul social şi denumirea ori şi-au schimbat numai sediul social sau numai denumirea, fapt atestat prin documente justificative, pot declanşa procedura de reînnoire a avizului pentru locurile locurilor de muncă în condiţii deosebite numai pentru locurile de muncă existente pentru care s-a primit avizul de încadrare în condiţii deosebite.

Raportarea privind modul în care au fost realizate măsurile prevăzute în vederea normalizării condiţiilor de muncă reprezintă documentul în baza căruia inspectorii de muncă efectuează verificări ulterioare în vederea stabilirii conformităţii celor declarate și stă la baza raportărilor statistice.

Actul normativ permite urmărirea de către inspectorii de muncă a preocupării constante a angajatorilor pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Neîndeplinirea acestei obligații constituie neconformitate și este necesar să fie sancționată.