Acum câţiva ani, foarte mulţi absolvenţi de studii superioare care deja trecuseră de examenul de licenţă cu succes au trăit neplăcuta experienţă de a afla că, “datorită” unui nou act normativ, nu-şi vor mai căpăta mult-doritele diplome.
Motivele invocate ţineau de neîndeplinirea unor proceduri de autorizare de către universităţi. Totuşi, la înscrierea în învăţământul superior a respectivilor studenţi nicio autoritate publică n-a avut ceva de obiectat. Mulţi au atacat în justiţie ministerul. Şi au câştigat. Alţii urmau s-o facă, dar… a apărut un alt act normativ!
OG 42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare a fost publicată în “Monitorul Oficial” 659/31.08.2015.
Conform ultimelor noutăţi legislative, au dreptul de-a beneficia de diplome ce atestă finalizarea studiilor, recunoscute de către stat, absolvenţii înmatriculaţi mai înainte de începerea anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor (examen de licenţă sau de diplomă, examen de disertaţie, examen de susţinere a tezei de doctorat etc.) la instituţii de învăţământ superior acreditate şi au fost înmatriculaţi fie la programe de studii organizate la forme de învăţământ sau în locaţii geografice neautorizate, fie la programe de studii organizate într-o limbă neautorizată de predare, fie peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată, fie la programe de studii aflate-n curs de autorizare, la data înmatriculării ori la programe autorizate sau acreditate, dar cu nesocotirea cerinţelor de înmatriculare sau mobilitate.
Vor beneficia de acte de studii recunoscute de către stat, ce atestă finalizarea studiilor, inclusiv absolvenţii înmatriculaţi la programe de studii autorizate sau acreditate organizate la forma de învăţământ la distanţă care au parcurs, cu aprobare, 2 ani de studii într-unul.
Ministerul Educaţiei va aproba numărul de formulare tipizate de trebuinţă pentru noii beneficiari de diplome recunoscute de către stat nu mai târziu de 30 de zile de la solicitarea instituţiei de învăţământ superior acreditate.
Potrivit ultimelor ştiri juridice, vor avea dreptul de-a li se recunoaşte actele de studii, la cerere, în vederea accesului în profesie ori la continuarea studiilor, oriunde în străinătate, absolvenţii care-au promovat examene de finalizare a studiilor la programe de studii autorizate sau acreditate şi ale căror diplome cuprind neconcordanţe cu unele dintre elementele nomenclatorului domeniilor şi al programelor de studii universitare, domeniile şi programele de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, locaţiile geografice de desfăşurare, numărul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii, forma de învăţământ ori limba de predare, precum şi numărul de studenţi ce pot fi şcolarizaţi.
Sancţiuni draconice!
Universităţile care, de acum înainte, vor mai înmatricula studenţi peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată pentru respectivul program de studii riscă o amendă serioasă. Faptele de acest fel vor constitui o abatere administrativă şi se vor sancţiona cu o amendă al cărei cuantum este egal cu… de 10 ori valoarea taxelor de şcolarizare dobândite. Aidoma vor fi sancţionate instituţiile de învăţământ superior care vor şcolariza la un program de studii organizat în mod neautorizat.
Consiliul de Etică şi Management Universitar din Ministerul Educaţiei a primit împuternicirea de a constata cazurile în care absolvenţii cu diplomă ai instituţiilor de învăţământ superior acreditat au fost lezaţi în drepturi printr-o nerecunoaştere a diplomelor.
Fapta nerecunoaşterii validităţii diplomelor eliberate de către instituţiile de învăţământ superior acreditate – de către orice persoană (fizică sau juridică), la angajare sau la solicitarea continuării studiilor, reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de 5000-10000 lei. Prevederea va intra în vigoare în 30 de zile de la data publicării OG în “Monitorul Oficial”.
Această contravenţie va fi constatată de către Consiliul de Etică şi Management Universitar din Ministerul Educaţiei la solicitarea oricărui absolvent cu diplomă eliberată de către o instituţie de învăţământ superior acreditată, în cazurile în care validitatea acesteia nu-i recunoscută pentru continuarea studiilor sau la angajare.
Atât înmatricularea de studenţi peste capacitatea maximă de şcolarizare, cât şi şcolarizarea la un program de studii neautorizat vor fi constatate, ca abateri, de către Ministerul Educaţiei. Aplicarea amenzilor se va realiza de către împuterniciţii ministerului. Unde vor ajunge banii rezultaţi din amenzi? Fix la bugetul de stat!
Modelul procesului-verbal privind constatările şi aplicarea amenzilor va fi statornicit, ulterior, prin ordin ministerial. Contra proceselor-verbale de aplicare a sancţiunilor se va putea efectua plângere în termen de 15 zile de la data comunicării lor, la judecătoria într-a cărei rază de competenţă s-a constatat fapta. Dreptul de a ataca procesele-verbale în justiţie e garantat!
Mai trebuie spus că şcolarizarea şi înmatricularea studenţilor cu încălcarea prevederilor legale ce privesc organizarea şi desfăşurarea programelor de studii universitare sau depăşirea capacităţii de şcolarizare aprobate se sancţionează prin intrarea în lichidare a programului de studii, dacă încălcarea legii se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii.
Conform noilor ştiri juridice, dacă se constată încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la 2 sau mai multe programe de studii universitare ori nesocotirea acestora se constată pe parcursul a minimum 2 ani universitari consecutivi, instituţia de învăţământ va intra în lichidare. Se vor lua măsurile legale pentru desfiinţare. Este de reţinut că sancţiunile se vor aplica încă din anul universitar 2015-2016.
Un control mai strict
De acum încolo, instituţiile de învăţământ superior vor transmite Ministerului Educaţiei tabele nominale cu toţi studenţii înmatriculaţi la fiecare program de studii, pentru fiecare domeniu, formă de învăţământ, limbă de predare şi locaţie geografică, în cel mult 6 luni de la debutul fiecărui an universitar.
Ministerului îi va reveni laborioasa îndatorire a verificării înmatriculării legale a tuturor studenţilor, pe baza acestor tabele. E nevoie de muncă şi de personal – nu glumă, pentru a verifica mulţimea de date provenită de la puzderia de universităţi. “Altă soluţie nu s-a găsit”, pare a fi mesajul ce se întrezăreşte printre rândurile noului act normativ.
Statul a pretins întotdeauna că are cele mai bune soluţii la problemele cetăţeneşti. Că fără grija sa paternă, noi am fi striviţi de griji, de necazuri. Cetăţenii întâmpină mii de probleme, de griji, multe generate tot de către stat. Dar autorităţile statului au o soluţie universală, pentru absolut orice tip de problemă cetăţenească: creşterea birocraţiei… pe spezele cetăţeanului!