Într-o Românie marcată de lipsa locurilor de muncă, de posibilitatea de pregătire profesională pentru unele categorii sociale se impunea apariția unor entități juridice care să poată contribui la dezvoltarea comunităților locale, la crearea de locuri de muncă, la adaptarea la locul de muncă pentru anumite categorii de persoane.
Astfel, în Monitorul Oficial 561 din 28 iulie 2015 a fost publicată legea 219/2015 privind economia socială ale cărei prevederi intră în vigoare la 27 august 2015. Legiuitorul a dispus că în 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii se vor elabora și normele metodologice de aplicare a acesteia.
Care sunt obiectivele urmărite de legiuitor prin această lege?
Știrile juridice arată că se dorește consolidarea coeziunii economice și sociale, ocuparea forței de muncă și dezvoltarea serviciilor sociale. În scopul realizării acestor obiective, se urmărește dezvoltarea următoarelor tipuri de activități: producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea unei comunități, promovarea unor activități care să poată genera sau asigura locuri de muncă pentru un grup vulnerabil (persoane sau familii care prezintă riscul de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, dizabilitate, sărăcie, dependență de droguri sau de alcool).
Noutățile legislative propun și dezvoltarea de programe de dezvoltare profesională pentru grupul vulnerabil și dezvoltarea serviciilor sociale în scopul creșterii capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.
Întreprinderea socială
Acest nou tip de entitate juridică se recunoaște prin acordarea unui atestat la solicitarea următoarelor persoane juridice: societățile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociațiile și fundațiile, casele de ajutor reciproc ale salariaților, ale pensionarilor, societățile agricole. Legea prevede că pot fi întreprinderi sociale federațiile și uniunile persoanelor juridice de mai sus. Rețineți că atestatul se acordă pe baza actelor de înființare și funcționare.
Ce criterii trebuiesc îndeplinite pentru a primi atestatul?
Legiuitorul a prevăzut că atestatul se va acorda acelor întreprinderi sociale care dispun prin actele de înființare și funcționare că vor respecta următoarele criterii: vor acționa în scop social și/sau în interesul comunității, vor aloca minimum 90% din profitul realizat scopului și rezervei statutare, vor transmite bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale și vor aplica principiul echității sociale față de angajați asigurând niveluri de salarizare echitabile între care nu pot exista diferențe care să depășească raportul 1 la 8.
Noutățile legislative precizează faptul că atestatul se eliberează de către agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă și se acordă pentru 5 ani, cu posibilitatea prelungirii dacă se face dovada că sunt respectate condițiile care au stat la baza acordării acestuia.
Ce obligații are întreprinderea socială?
Pentru o evidență clară a activităților desfășurate și pentru a se vedea cât de mult s-au implicat în realizarea obiectivelor propuse, întreprinderea socială are obligația de a comunica agenției de ocupare orice modificări ale actelor de înființare sau constitutive în termen de 15 zile de la înființare, de a trimite agenției de ocupare rapoartele de activitate și situațiile financiare anuale și de a publica în extras în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic raportul social anual privind activitatea desfășurată și situațiile financiare anuale în Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale.
Întreprinderea socială de inserție
Această nouă entitate juridică este o întreprinderea socială care are permanent cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajați trebuie să reprezinte cel puțin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților. În plus, scopul său trebuie să fie lupta împotriva discriminărilor și șomajului prin inserția în muncă a categoriilor defavorizate.
Caracteristic acestui tip de întreprindere este faptul că are obligația de a asigura pentru persoanele angajate din grupul vulnerabil informarea, consilierea, accesul la formele de pregătire profesională, adaptarea locului de muncă la capacitatea persoanei, accesibilizarea locului de muncă în funcție de nevoile persoanelor.
Pentru a putea realiza acest lucru, întreprinderea socială de inserție va colabora cu serviciile publice de asistență socială de la nivel județean și local, cu agențiile de ocupare, cu centrele de furnizare de servicii integrate de asistență medicală, psihologică și socială pentru consumatorii de droguri, cu specialiști din domeniul psihologiei, pedagogiei, medicinei, economiei sociale.
Cum se certifică statutul de întreprindere socială de inserție?
Noutățile legislative precizează că acest statut se certifică prin acordarea mărcii sociale. Aceasta cuprinde certificatul care atestă statutul cu o valabilitate de 3 ani de la emitere și un element specific de identitate vizuală care se aplică în mod obligatoriu asupra produselor realizate sau lucrărilor executate sau a documentelor care demonstrează prestarea unui serviciu.
Ce facilități acordă autoritățile administrației publice locale întreprinderilor sociale de inserție?
Acest tip de entitate juridică poate fi finanțat din surse publice și/sau private, naționale sau internaționale și poate beneficia de consiliere gratuită la constituirea și/sau la dezvoltarea afacerii din partea compartimentelor de specialitate de la nivelul agenției de ocupare.
Noutățile legislative arată că acestor entități li se pot atribui spații și/sau terenuri aflate în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, pot fi sprijinite în promovarea produselor, a turismului prin valorificarea patrimoniului istoric și cultural local și le pot acorda facilități și scutiri de taxe și impozite. În plus, întreprinderile sociale de inserție care angajează tineri cu risc de marginalizare socială, vor fi considerate angajatori de inserție și vor beneficia de facilitățile legii.
Ce sancțiuni riscă cei care încalcă legea?
Întreprinderea socială de inserție care nu are permanent cel puțin 30% din personalul angajat din grupului vulnerabil, riscă amenzi de la 1000 la 2500 lei. Utilizarea mărcii sociale de către alte persoane fizice sau juridice care nu sunt deținătorii legali ai acesteia este sancționată cu amendă de la 2000 la 5000 lei. Lipsa documentelor care certifică apartenența la grupul vulnerabil este pedepsită cu amenzi de la 1000 la 2500 lei. Pentru întreprinderile sociale care încalcă cel puțin un criteriu din cele care au stat la baza emiterii atestatului, legiuitorul a prevăzut pe lângă amenda de la 1000 la 2500 lei și retragerea atestatului.
Rețineți că amenda poate fi achitată pe loc sau în termen de 48 de ore de la încheierea procesului-verbal sau de la comunicare contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii.
Un scop nobil
Ar fi minunat ca scopul prezentei să fie atins și prin intermediul acestor noi entități juridice să se creeze locuri de muncă pentru cei din grupul vulnerabil, astfel încât să își poată găsi un loc în societate fără să mai fie discriminați.