Apărarea naţională trebuie, mai întâi, planificată… ca să poată fi realizată!


roarmyÎntr-un cântec de-al său, John Lennon ne cerea să ne imaginăm o lume fără războaie, în care toţi oamenii îşi trăiesc viaţa în pace. Problema nu-i că Lennon s-a inspirat de la alţi gânditori, în pacifismul său. Contează prea puţin cine a fost primul cu ideea, necazul e că toţi doreau ceva aproape imposibil. Utopie!

Lumea face ce face şi, când nu mai are ce face, mai iscă un război. De fapt nu toată lumea, ci mai mult arţăgoşii săi, dornici să se redimensioneze sferele de influenţă. După cum cârciumarilor le plac beţivanii (deşi nu-şi mărită fetele după ei), aşa şi fabricanţilor de armament le plac războinicii… de care planeta nu duce lipsă.

Pe o planetă în care statelor puternice (sau aflate în plină creştere) le place să-şi etaleze muşchii (noile achiziţii militare), avem şi noi, românii, micuţul nostru loc, glia noastră strămoşească. Ca să nu pierdem şi ce ne-a mai rămas, s-a considerat necesar să intrăm în alianţe militare, dar şi-n graţiile celor mai puternici dintre puternici, că nu ne-or lăsa ei pe cont propriu în faţa tăvălugului istoriei.

Oricum, trebuie să ne punem câteva întrebări: cum ne vom organiza apărarea dacă ne va sufla războiul în ceafă? Care sunt cei mai probabili atacatori? În ce fel şi pe unde ne-ar putea ataca şi cum ne-am încropi riposta, până ar interveni NATO?

 

Noutăţi legislative privind planificarea apărării naţionale

În “Monitorul Oficial” 555/2015 a fost publicată Legea 203/2015 privind planificarea apărării. Aşa cum reiese din textul noii reglementări, planificarea apărării constituie o componentă esenţială a politicii naţionale de apărare. Planificarea apărării reprezintă un complex de activităţi şi măsuri ce urmăresc ocrotirea şi promovarea intereselor naţionale, definirea şi realizarea cu succes a obiectivelor securităţii naţionale a României.

Coordonarea procesului de planificare a apărării reprezintă, în viziunea oferită de către noua reglementare, un element fundamental al procesului de control civil în materia apărării.

Planificarea apărării se realizează prin integrarea mai multor domenii: planificarea forţelor şi armamentului, C3 (comandă, control, comunicaţii), logistică, urgenţe civile, medical, resurse, apărare aeriană, management al traficului aerian, informaţii, cercetare-dezvoltare şi standardizare.

Îndatoririle ce revin României în NATO şi Uniunea Europeană pot implica şi contribuţii cu capabilităţi nonmilitare, ce trec dincolo de responsabilităţile Armatei. Potrivit noilor ştiri juridice, constituirea capabilităţilor nonmilitare poate reveni şi altor ministere, sub coordonarea CSAT, în condiţiile în care MApN va asigura asistenţa de specialitate.

Documentele principale ce stau la baza apărării naţionale sunt Strategia naţională de apărare a ţării şi Programul de guvernare. La nivel departamental, documentele de planificare a apărării sunt Carta albă a apărării, Strategia militară, Directiva de planificare a apărării, Programele majore şi Planurile anuale.

Planificarea apărării se va face pe baza celor hotărâte de către preşedintele ţării şi de către guvern, cu avizul CSAT şi aprobarea parlamentului, precum şi a măsurilor întreprinse la nivelul celorlalte instituţii publice cu răspunderi în domeniul apărării.

 

Cum e planificată apărarea la nivel naţional?

Documentul de bază care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional e Strategia naţională de apărare a ţării. În cel mult 6 luni de la data depunerii jurământului, preşedintele prezintă în parlament Strategia naţională de apărare a ţării. Aceasta este dezbătută şi aprobată în şedinţă comună a celor două camere.

Atunci când, în perioada de valabilitate a Strategiei naţionale de apărare, intervin modificări ale mediului de securitate (să sperăm că nu din acelea grave, cu miros de praf de puşcă!), preşedintele poate iniţia modificarea acesteia şi prezentarea sa în parlament, în scopul adoptării… în regim de urgenţă. Potrivit ultimelor ştiri juridice, Strategia naţională de apărare a ţării are, ca perioadă de acoperire, durata unui mandat prezidenţial, conţinând şi prevederi pe termen mediu şi lung.

În Strategia naţională de apărare a ţării sunt incluse valorile, interesele şi obiectivele naţionale de securitate, evaluarea mediului internaţional, potenţialele ameninţări şi vulnerabilităţi, obiectivele strategice, priorităţile în domeniul apărării, direcţiile de acţiune şi principalele modalităţi pentru asigurarea securităţii naţionale.

 

La nivel departamental…

În vederea îndeplinirii prevederilor Strategiei naţionale de apărare a ţării şi a realizării obiectivelor în domeniul apărării stabilite prin programul de guvernare, MApN va elabora Carta albă a apărării, în conformitate cu prevederile conceptului strategic al NATO.

În Carta albă a apărării sunt specificate ţelurile politicii de apărare, măsurile şi acţiunile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare, misiunile şi cerinţele specifice pentru oştirea ţării, principalele direcţii de dezvoltare a capabilităţilor, politicile privind managementul integrat al resurselor pentru apărare şi resursele financiare ce urmează să fie alocate pe durata mandatului Guvernului.

După ani de zile în care apărarea naţională a fost un fel de Cenuşăreasă care a trebuit să se mulţumească doar cu rămăşiţe bugetare, e momentul ca ştirile din contabilitate să fie mai favorabile pentru forţele armate.

Deşi a fost alături de neamul românesc la bine şi la greu, oastea ţării s-a bucurat arareori de finanţarea şi dotarea necesară. În ultimele două războaie slaba înzestrare a fost plătită din greu, prin sute de mii de destine curmate prematur.

Strategia militară va fi elaborată de către MApN pe baza Strategiei naţionale de apărare a ţării, a Cartei albe a apărării, a documentelor relevante la nivel NATO şi UE şi va cuprinde potenţialele riscuri şi ameninţări militare, obiectivele militare naţionale, detalierea structurii de forţe a armatei şi direcţionări pentru dimensionarea, pregătirea şi înzestrarea sa.

Tot în Strategia militară vor fi incluse capabilităţile de apărare şi priorităţile realizării acestora, conceptele operaţionale stabilite pentru îndeplinirea acestor obiective şi a misiunilor armatei. Strategia militară e supusă aprobării executivului în cel mult 3 luni de la aprobarea Cartei albe a apărării, după ce ce este avizată la CSAT.

Realitatea nu-i ca în cântecele pacifiştilor, dar nici ca în poemele patriotice. În viaţa cotidiană vezi indivizi puşi pe sfadă, chiar dacă nu li s-a greşit cu nimic. Sau puşi pe fărădelegi! La fel pot fi şi unele state sau grupări (teroriste). Primele victime sunt, întotdeauna, cei ce nu pot riposta.

În cântecele patriotice se vorbeşte despre glorie, mândrie, vitejie. Dar războiul e oribil. Scenele de bătălie sunt imagini de infern. Ca să le eviţi, să descurajezi din prima agresiunea, trebuie să fii bine înarmat, instruit, pregătit. Dacă suntem deja, foarte bine! Dacă nu… cine-i de vină?