Psihologia explorează un domeniu fascinant şi enigmatic. Nu-i de mirare că mulţi tineri îşi doresc o carieră în domeniu. Pentru viitor, se preconizează o creştere a rolului psihologului în societate; dar cei care-şi doresc să devină psihologi au de parcurs o cale lungă.
Psihologii cu drept de liberă practică desfăşoară activităţi de studiu al comportamentului uman şi proceselor mentale, se ocupă de investigarea şi recomandarea căilor de soluţionare a problemelor psihologice sau de aplicarea testelor pentru măsurarea inteligenţei, abilităţilor, aptitudinilor. Tot psihologii desfăşoară activităţi de testare, prevenirea şi psihoterapia tulburărilor emoţionale şi de personalitate, a fenomenelor de inadaptare la mediul socio-profesional, precum şi interpretarea datelor obţinute şi elaborarea recomandărilor necesare.
Dreptul de liberă practică nu implică doar exercitarea acestor activităţi, ci şi asumarea deplină a răspunderii pentru calitatea actului profesional în raport cu beneficiarii. În exercitarea profesiei de psiholog există trei trepte de specializare: psihologul practicant, specialist şi principal.
“Monitorul Oficial” aduce noutăţi!
În “Monitorul Oficial” 369/2015 a fost publicată Hotărârea Colegiului Psihologilor din România nr. 3/2015 pentru aprobarea Normelor privind organizarea interviului pentru accesul în profesia de psiholog cu drept de liberă practică, în treapta de specializare psiholog practicant, forma sub supervizare, în cadrul filialelor teritoriale ale Colegiului Psihologilor. Hotărârea a intrat în vigoare la data publicării în “Monitorul Oficial”.
Potrivit recentelor ştiri juridice, interviurile cu candidaţii ce solicită accesul în profesia de psiholog cu drept de liberă practică, în treapta de specializare psiholog practicant, forma sub supervizare, pot fi susţinute, indiferent de specialitatea profesională, la nivelul filialelor teritoriale ale Colegiului Psihologilor, care fac dovada capacităţii organizatorice necesare, în temeiul mandatului Comitetului director al Colegiului.
Desigur, capacitatea organizatorică va fi evaluată înaintea emiterii mandatului de către Comitetul director, în urma unei vizite realizate de către o echipă de verificare. Vor fi avute în vedere criterii precum: existenţa spaţiului adecvat susţinerii interviurilor, asigurarea mijloacelor fizice şi electronice de păstrare a evidenţei şi a corespondenţei filialei sau asigurarea obiectivităţii şi transparenţei procedurilor.
Ce drepturi şi obligaţii au participanţii la interviu?
Ştirile juridice spun că, nu mai târziu de 48 de ore de la data comunicării hotărârii privind mandatarea preşedintelui comitetului filialei teritoriale în scopul organizării interviurilor cu candidaţii care aspiră la titlul de psiholog cu drept de liberă practică în treapta de specializare psiholog practicant, preşedintele va trebui să convoace comitetul, în cel mult 15 zile calendaristice.
De pe ordinea de zi a şedinţei nu vor trebui să lipsească: informarea asupra procedurilor privind organizarea la nivelul filialei teritoriale a interviurilor cu candidaţii, aprobarea anunţului privind organizarea la nivelul filialei teritoriale a interviurilor cu candidaţii, efectuarea instructajului pentru secretarul filialei teritoriale în ceea ce priveşte procedurile privind organizarea interviurilor cu candidaţii.
Dosarele pentru obţinerea atestatelor de liberă practică în treapta de specializare psiholog practicant, forma sub supervizare, ale candidaţilor domiciliaţi pe raza teritorială a filialei vor fi depuse şi înregistrate la secretariatul filialei teritoriale.
După ce va avea loc verificarea lor de către secretarul filialei teritoriale, dosarele depuse de către candidaţi vor fi examinate de către comisia de organizare a interviurilor, alcătuită din preşedintele de filială şi din cel puţin doi membri ai comitetului filialei.
Interviurile vor fi efectuate de către comisia de organizare a interviurilor, pentru fiecare candidat în parte. Dar mai înainte de a fi dat startul interviului, fiecare candidat va trebui să-şi afle drepturile şi obligaţiile.
Toţi candidaţii au dreptul să solicite atestatul de liberă practică şi accesul în profesia de psiholog cu drept de liberă practică (cu respectarea tuturor condiţiilor Legii privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică), posibilitatea de a se retrage oricând şi din orice motiv de la interviu (fără a-şi pierde dreptul de a participa în viitor la un alt interviu – pentru care va trebui efectuată plata unei noi taxe de analiză dosar).
Candidaţii mai au şi posibilitatea de-a se adresa direct Comitetului director, fără îndatorirea plăţii unei noi taxe de analiză a dosarului de atestare profesională, în situaţia constatării neconformităţii cu prevederile legislaţiei privind accesul în profesia de psiholog cu drept de liberă practică.
Drepturi fără îndatoriri nu există! Viitorii candidaţi trebuie să ştie că au obligaţia respectării procedurilor de organizare a interviului pentru accesul în profesia de psiholog cu drept de liberă practică, datoria cunoaşterii satisfăcătoare a cadrului legislativ privind exercitarea profesiei de psiholog, precum şi obligaţia de-a avea un comportament civilizat şi o ţinută decentă, aşa cum e de aşteptat de la un (viitor) profesionist într-ale sufletului omenesc.
Încă un pas…
De îndată ce interviurile vor lua sfârşit, rezultatele vor fi comunicate candidaţilor şi vor fi afişate la sediul filialei teritoriale. Evidenţa hotărârilor comisiei de organizare a interviurilor, laolaltă cu dosarele de atestare profesională ale candidaţilor vor fi înaintate comisiilor aplicative ale Comitetului director, în scopul examinării lor şi a formulării propunerilor de emitere sau neemitere a atestatelor de liberă practică în treapta de specializare psiholog practicant.
Atunci când candidaţii nu vor fi mulţumiţi de hotărârea comisiei de organizare a interviurilor, vor putea cere participarea la sedinţa comisiilor aplicative competente, în scopul susţinerii cererii de acces în profesie. Din ultimele ştiri juridice reiese că participarea la şedinţele comisiilor aplicative competente nu poate fi condiţionată de către plata vreunei noi taxe.
Dacă interviul a fost un succes, cel care aspiră la o frumoasă carieră în psihologie se gândeşte deja la următorii paşi. Sigur, nici măcar încheierea procesului de pregătire formală nu va înseamna că formarea profesională a luat sfârşit. Mereu avem ceva de învăţat iar cursurile şi cărţile de specialitate nu trebuie urcate în pod.
Psihologul îşi asumă rolul de explorator al tainicelor angrenaje ce pun în mişcare sufletul uman. Tot el caută să găsească leacurile potrivite pentru sufletele copleşite de simţăminte apăsătoare şi încearcă să distingă ceea ce se găseşte dincolo de comportamentul observabil ori să prevină manifestările distructive determinate de către o fire conflictuală.
Pentru a reuşi în aceste activităţi, nu vor fi suficiente doar cunoştinţele dobândite în anii de facultate, în perioada de practică şi nici măcar cele dobândite de-a lungul unei lungi cariere, dacă nu există empatie ori capacitate de introspecţie. Cunoaşterea sinelui te învaţă alfabetul necesar citirii în sufletele oamenilor!