Proiect – Reducerea vârstei de pensionare pt. unele categ. de persoane și acordarea de noi sporuri la pensie


 

 

pensie

Actualele reglementări legislative privind vârsta de pensionare îi determină pe  majoritatea românilor să privească pensia ca pe o fata morgana. „Legea de pensionare/La 65 de ani și-un pic/E gândită bine tare/, Ca să nu „apuci” nimic. (Alexandru Truță)

Mulți au lucrat în condiții grele de lucru sau au efectuat ore suplimentare și, în mod normal, ar trebui să primească o pensie pe măsura muncii depuse, o pensie care să le asigure un trai liniștit. În realitate, pentru aceștia sunt valabile vorbele lui Alexandru Truță: „La ultima indexare/Pensia mi-a fost mărită:/Primesc acum suma din care/Pot cumpăra lunar o pită. ”

În realitate, pensionarul român confruntat cu grijile de zi cu zi a înțeles că „pensiile se țin mai bine decât pensionarii. Nu se schimbă cu anii!” (Vitomir Teofiloc) Având în vedere că celor care au lucrat în grupa I sau II de muncă nu li s-au acordat facilități la pensie și celor care au lucrat în condiții speciale nu li s-au luat în considerare sporurile, legiuitorul român a decis să modifice și să completeze legea pensiilor.

Aceste noutăți legislative au trecut de Senat urmând să fie dezbătute de Camera Deputaților, iar dacă vor fi adoptate urmează să fie promulgate de Președintele României și apoi publicate în Monitorul Oficial.

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru cei care au lucrat mai puțin de 2 ani în grupa I și a II-a de muncă

Mulți dintre cei care au lucrat în fabrici, uzine, mine au fost încadrați, în funcție de specificul activității, într-una din aceste grupe de muncă. Cei care au lucrat în grupa I au prestat activități mult mai solicitante, astfel încât este firesc să li se acorde anumite derogări privind vârsta la care se pot pensiona.

Potrivit legislației actuale, prin legea 380/2013 publicată în Monitorul Oficial 842 din 30 decembrie 2013 s-a stabilit că persoanele care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 vor fi încadrate în condiții speciale. Practic, aceste persoane beneficiază începând cu 2 ianuarie 2014, data intrării în vigoare a legii 380/2013, de o reducere de trei ani la vârsta de pensionare pentru fiecare șase ani munciți în această grupă. De exemplu, o persoană care a lucrat 7 ani în grupa I va beneficia de o reducere la vârsta de pensie de 3 ani și 6 luni, dacă a muncit 20 de ani reducerea va fi de 10 ani, iar cei care au lucrat cel puțin 26 de ani în grupa I, beneficiază de o reducere de 13 ani.

Conform legii, condițiile speciale de muncă sunt cele ale persoanelor care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă într-o lună de zile, a celor care lucrează în cercetare, exploatare sau prelucrare materii prime nucleare, cei din domeniul apărării naționale,  ordinii publice și siguranței naționale.

Astfel, noutățile legislative ale proiectului de lege prevăd că perioadele de vechime în muncă mai mici de 2 ani realizate în grupa I și II de muncă până la 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite, în vederea reducerii vârstei standard de pensionare, cu excepția activităților care sunt realizate în condiții speciale.

Această propunere are la bază eliminarea discriminării din prezent între categoriile de persoane care au lucrat mai puțin de 6 ani în grupa I și a II-a și cărora nu li se recunoaște acest lucru.

Indicele de corecție se va aplica și pensiilor de invaliditate

Celor care se înscriu la pensie la punctajul mediu anual se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat și valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie. Indicele de corecție se aplică o singură dată la înscrierea inițială la pensie. Acest punctaj mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecție reprezintă punctajul mediu anual folosit pentru determinarea cuantumului pensiei.

Noutățile legislative ale proiectului de lege prevăd ca acest indice de corecție să se aplice și pensiilor de invaliditate la data transformării lor în pensii pentru limită de vârstă.

Luarea în calcul a sporurilor pentru stabilirea pensiei

În prezent, la stabilirea punctajelor lunare alături de salarii se iau în calcul și sporurile cu caracter permanent care, după 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor și care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverințe eliberate de unități. Pentru sporul de vechime este reglementat modul de calcul, acest spor fiind luat în considerare la stabilirea pensiei.

Noutățile legislative ale proiectului de lege, propun ca la stabilirea punctajelor lunare să fie luate în calcul sporurile acordate pentru munca în condiții speciale. De exemplu, sporul pentru condiții grele de muncă, pentru lucru sistematic peste programul normal, pentru exercitarea unei funcții suplimentare, pentru lucrul în subteran sau pe platformele marine de foraj și extracție și indemnizația de zbor.

Luarea în calcul a acestor sporuri va mări considerabil fragilele pensii ale românilor și îi va recompensa pe drept după o viață de muncă.

Soțul supraviețuitor poate cumula propria pensie cu cea de urmaș

Legislația actuală este mai restrictivă și acordă soțului supraviețuitor care are dreptul la o pensie și îndeplinește și condițiile pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat să opteze pentru cea mai avantajoasă.

Noile știri juridice propuse de legiuitor acordă soțului supraviețuitor care are dreptul la o pensie și îndeplinește și condițiile pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat să încaseze propria pensie și 50% din pensia soțului decedat.

Această măsură legislativă este o sabie cu două tăișuri. Eliminarea posibilității de a opta a soțului supraviețuitor pentru pensia cea mai avantajoasă și introducerea dreptului de a cumula propria pensie cu 50 % din cuantumul pensiei soțului decedat nu va duce în toate cazurile la creșterea veniturilor soțului supraviețuitor. „Pensia-i ca un covrig,/Ține de foame și frig./Acum, prin recalculare,/Îi fac gaura mai mare!” (Ion Șoacă-Maglaviteanul)

Modificări legislative privind pensiile…deocamdată doar pe hârtie!

De la vorbă până la faptă, este cale lungă. Sper ca în cazul de față legiuitorul să adopte cât mai rapid aceste modificări pentru ca beneficiarii ei să se poată bucura de aceste facilități!

Aristotel spunea că  „educația e cea mai bună asigurare pentru bătrânețe.”  Cu siguranță că aceste vorbe erau valabile în timpurile sale pentru că, la noi, educația nu mărește pensia!