Mandatul membrilor Consiliului de mediere – declarat neconstituțional! Când au loc noile alegeri?


Consiliul de mediereAvând în vedere că, în ultima vreme, CCR a declarat ca fiind neconstituționale o serie de legi sau doar articole din acestea, încep să cred că vorbele lui Caragiale “curat murdar neconstituțional” ajung să fie folosite din ce în ce mai des. Implicațiile declarării ca fiind neconstituționale a unor legi afectează desfășurarea normală a activității în cadrul unor profesii vizate direct de către deciziile CCR.

În 2006, prin Legea 192, publicată în Monitorul Oficial 441 din 22 mai 2006, a luat naștere o nouă profesie: cea de mediator. În calitate de for de conducere a fost desemnat Consiliul de mediere, care este format din 9 membri titulari și 3 membri supleanți, aleși prin vot direct sau prin reprezentare, de către mediatorii autorizați. Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a dispus că mandatul acestor membri să fie de 2 ani. Consiliul de mediere va alege un președinte și un vicepreședinte și va desemna dintre membri săi o comisie cu activitate permanentă, care va pregăti lucrările Consiliului. Durata mandatului membrilor comisiei este de un an.

Prin legea 115/2012, publicată în Monitorul Oficial  462 din 9 iulie 2012, a fost modificată legea privind medierea și organizarea profesiei de mediator. Ca știri juridice noi, legiuitorul a prevăzut ca membrii Consiliului de mediere să fie aleși prin vot direct sau secret de mediatorii cu drept de vot, iar mandatul acestora să fie de 4 ani, de la 2 ani cât a fost prevăzut inițial. Față de prevederea din 2006, membrii comisiei cu activitate permanentă vor avea un mandat de 2 ani, iar nu de un an.

Prevederile legii 115/2012 au intrat în vigoare la 1 octombrie 2012 și legiuitorul a dispus ca dispozițiile privind durata mandatelor să se aplice și pentru mandatele în exercițiu la acea dată. Această prevedere a creat nemulțumiri și a generat declanșarea unei acțiuni în justiție prin care un mediator autorizat a solicitat Curții de Apel București să soluționeze cererea sa de obligare a corpului mediatorilor de a organiza alegeri pentru Consiliul de mediere.

Care a fost obiectul excepției de neconstituționalitate?

Nemulțumirea autorului excepției are la bază faptul că legea 115/2012 a modificat durata mandatului membrilor Consiliului de mediere, majorând-o la 4 ani. Faptul că aceste dispoziții se aplică și mandatelor în vigoare la 1 octombrie 2012 este neconstituțional și încalcă principiul neretroactivității legii, pentru că se aplică unor situații juridice născute anterior intrării sale în vigoare.

Ce a decis CCR?

CCR a stabilit că legiuitorul poate oricând să redimensioneze durata mandatelor funcțiilor de conducere. Cu titlu de știri juridice, prevederile noii legi se vor aplica doar pentru viitor, iar nu și pentru mandatele în curs. Practic, scurtarea sau prelungirea mandatelor în exercițiu încalcă principiul neretroactivității legii civile.

Faptul că din 1 octombrie 2012 s-au aplicat prevederile legii 115/2012, care a dus la prelungirea mandatelor Consiliului de mediere de la 2 ani la 4 ani, i-a pus pe mediatori în imposibilitatea de a-și putea alege un nou consiliu de mediere până la expirarea noului mandat. Membrii consiliului de mediere au fost aleși pe 2 ani, dar prin aplicarea legii 115/2012, mandatul lor se transformă într-unul impus de lege pentru perioada care excede duratei inițiale de 2 ani.

Cu titlu de știri juridice, CCR, prin Decizia 713/2014 publicată în Monitorul Oficial 56 din 23 ianuarie 2015, a admis excepția de neconstituționalitate și a dispus că sunt neconstituționale dispozițiile prelungirii cu încă 2 ani a mandatului Consiliului de mediere.

Pentru a debloca situația era nevoie de adoptarea unor prevederi legale care să stabilească calendarul alegerilor, condițiile pentru a candida și modul de desfășurare a alegerii membrilor Consiliului de mediere, deoarece mandatul membrilor actuali a fost declarat ca fiind neconstituțional, încetând de drept, de la data publicării Deciziei CCR în Monitorul Oficial.

Noi reguli pentru organizarea și alegerea membrilor Consiliului de mediere

În 45 de zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, legiuitorul are obligația de a modifica legislația, pentru a fi în acord cu hotărârea Curții Constituționale. Astfel, a fost publicată în Monitorul Oficial 41 din 16 ianuarie 2015 noua procedură de alegere a membrilor Consiliului de mediere.

Cine își poate depune candidatura la noile alegeri?

Ca noi știri juridice, legiuitorul a stabilit că pot candida pentru a fi membri în Consiliul de mediere doar mediatorii autorizați care dispun de cunoștințe teoretice și practice în domeniul medierii, nu sunt suspendați şi nu se află în executarea vreunei sancțiuni disciplinare.

Cei care doresc să își depună candidatura o pot face în perioada 4-14 februarie 2015.

Cine poate vota, la noile alegeri?

Mediatorii înscriși în Tabelul mediatorilor autorizați, fără să fie în executarea unei sancțiuni disciplinare și fără să fie suspendați la data exercitării dreptului de vot, pot solicita, în perioada 26 ianuarie 2015 -15 februarie 2015, opțiunea de a participa la vot prin corespondență sau la sediul Consiliului de mediere.

Când au loc alegerile?

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că turul I al alegerilor pentru membrii Consiliului de mediere va avea loc în perioada 5-15 martie 2015. În acest interval se vor colecta, de către curier, buletinele de vot exprimate sau se va putea vota direct la urnă, la sediul Consiliului, zilnic de la ora 9 la 18. Rețineți că votul se va introduce în urnă într-un plic închis.

Vor fi declarați membri în Consiliul de mediere primii 9 candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puțin de 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate. Următorii trei candidați, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obținute, dar nu mai puțin de 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate, vor fi declarați membri supleanți ai Consiliului de mediere.

Când se organizează turul II al alegerilor?

Dacă nu există candidați care să fi obținut un număr de voturi suficient, cel puțin egal cu 5% din totalul de voturi valabil exprimate, se va organiza turul II al alegerilor. Rețineți că după primul tur de alegeri, nu se mai pot depune candidaturi. Votul la urnă sau prin corespondență va avea loc în turul II al alegerilor, în perioada 27 martie – 4 aprilie 2015.

Validarea rezultatelor de către Comisia electorală va avea loc pe 10 aprilie 2015, dată la care mediatorii vor avea un nou Consiliu de mediere.

Eu cu cine votez?

Iată că viitoarele alegeri au plecat de la vorbele lui nenea Iancu „curat murdar neconstituțional!” Acum, că s-a stabilit și data alegerilor și modul de desfășurare, mai rămâne o singură întrebare, pentru viitorii votanți: „ vorba e… eu pentru cine votez?” (I.L.Caragiale)