Potrivit legislației în vigoare, în România există societăți sau organizații cărora legea le impune efectuarea unui audit de către specialiștii din domeniu. Alte firme apelează la auditori fără a avea această obligație impusă de către legiuitor. Auditul cuprinde mai multe domenii: cel financiar-contabil, al sistemelor informatice sau al politicii de securitate a datelor sau auditul performanței.
În ultimii ani, meseria de auditor a ajuns să fie extrem de căutată și bine remunerată. Cei care au ajuns azi auditori, au parcurs un drum în care au acumulat cunoștințe, au susținut examene și s-au pregătit pentru viitoarea meserie.
Având în vedere avântul pe care l-a luat în ultimii ani această meserie, legiuitorul a considerat că se impunea stabilirea unor criterii clare privind persoanele care pot participa la examenul pentru dobândirea calității de auditor, probele pe care trebuie să le susțină și modul de organizare a concursului.
Astfel, în Monitorul Oficial 26 din 13 ianuarie 2015 a fost publicată Hotărârea 60/2014 a Camerei Auditorilor din România privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a examenului de competență profesională, dată la care prevederile sale au şi intrat în vigoare.
Cine se poate înscrie la acest examen de competență profesională?
Cu titlu de știri juridice, se pot înscrie la acest examen atât stagiarii, care au finalizat cei 3 ani de stagiu, cât și cei respinși la alte sesiuni de examen. În plus, candidații trebuie să îndeplinească și alte condiții pentru a susține examenul.
Candidații trebuie să satisfacă în mod cumulativ următoarele condiții:
– să fie stagiari în activitatea de audit financiar (licențiați ai unei facultăți cu profil economic, cu o vechime în activitatea financiar-contabilă de 4 ani sau care au calitatea de expert contabil/contabil autorizat, să fi promovat testul de verificare a cunoștintelor, pentru a avea accesul la stagiu);
– să fi parcurs stagiul de 3 ani în activitatea de audit financiar.
Candidații pot cere Camerei Auditorilor Financiari să le atribuie calitatea de auditor financiar dacă întrunesc următoarele condiții:
– să aibă o calificare profesională în audit financiar sau în profesii asimilate acestuia atribuită de alt stat, în acord cu reglementările specifice în acel stat;
– să fi fost pentru cel puțin 3 ani auditor independent sau angajatul, asociatul, acționarul unei societăți ce are ca obiect de activitate auditul financiar;
– să facă dovada că posedă cunoștințele necesare pentru desfășurarea activității de audit financiar în România.
Actele necesare înscrierii la examen
Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că examenul pentru dobândirea calității de auditor financiar se va organiza anual, iar nu semestrial ca în vechea reglementare.
Informaţiile privind data, taxa de înscriere, tematica și bibliografia de examen se vor afișa pe site-ul Camerei Auditorilor Financiari cu cel puțin 20 de zile înainte de data stabilită pentru susținerea primei probe de examen.
Candidații stagiari vor atașa la dosarul de înscriere cererea tip, copia cărții de identitate, dovada achitării taxei de înscriere și 4 fotografii (tip 2/3). Față de reglementarea anterioară, legiuitorul a eliminat obligativitatea depunerii declarației îndrumătorului de stagiu, prin care se atesta capacitatea stagiarului de a se prezenta la examen.
Ce probe vor susține candidații?
Legiuitorul a stabilit că examenul va consta din 3 probe scrise. La prima probă se vor verifica cunoștințele teoretice, prin susținerea unei probe scrise din teoria și principiile contabilității, analiza financiară, contabilitatea managerială, Standardele internaționale de raportare contabilă (IFRS), managementul riscului și controlului intern.
A doua probă va consta dintr-un test grilă format din 80 de întrebări din: legea societăților comerciale, legislația falimentului, legislaţia fiscală, Codul civil, economie financiară, matematică și statistică.
A treia probă va testa aplicarea practică a cunoștințelor teoretice și constă în rezolvarea unor cazuri practice din cerințele legale și standardele referitoare la întocmirea situațiilor financiare anuale și a celor consolidate, IFRS, analiză financiară, contabilitate managerială.
Fiecare probă va dura 4 ore, față de 5 ore cât prevedea legislația anterioară.
Ce punctaj asigură reușita candidaților?
La fiecare probă se acordă note de la 1 la 10, cu două zecimale, cu rotunjire matematică la a doua zecimală. Fiecare lucrare este verificată de doi corectori, iar nota finală este media aritmetică a celor două note ale fiecărui corector. Pentru a promova fiecare probă, candidații trebuie să obțină nota 6, însă nota de promovare a examenului trebuie să fie 7 și este obținută ca medie aritmetică a celor 3 probe.
Când se depun contestațiile?
Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că rezultatele se pot contesta o singură dată în termen de 48 de ore de la publicarea lor, iar contestațiile se depun fie la sediul Camerei Auditorilor Financiari, fie prin e-mail sau fax. Depășirea termenului de 48 de ore atrage neluarea în considerare a acelor contestații. Rezultatele finale ale examenului se vor valida în 7 zile de la finalizarea termenului de depunere a contestațiilor.
Recunoașterea probei promovate
Dacă un candidat nu promovează examenul, i se acordă șansa ca la următoarea sesiune la care se va prezenta să i se recunoască probele care au fost promovate deja. Dacă un candidat optează să susțină la examen o probă care a fost promovată într-o sesiune anterioară, la calculul mediei celor 3 probe, se va lua în considerare ultima notă obținută.
Restituirea taxei de înscriere
Anterior prezentei modificări, taxa de înscriere la examen nu se restituia în nicio situație. Cu titlu de știri juridice, în prezent aceasta se va restitui sau se va reporta candidaților care nu s-au prezentat la susținerea examenului din motive temeinice, justificate cu acte doveditoare și celor care s-au retras înainte de începerea examenului (cu cel puțin o zi).
Aviz amatorilor
Candidații care finalizează stagiul de pregătire în activitatea de audit începând cu 2015 vor avea la dispoziție o singură sesiune pe an pentru a susține acest examen. Cei care au finalizat stagiul în 2014 sau anterior acestui an și se află în perioada de susținere a examenului pot susține acest examen de competență profesională în perioada 2015-2017, o singură dată pe an, indiferent de numărul de sesiuni pe care le mai aveau la dispoziție la 13 ianuarie 2015, momentul intrării în vigoare a acestui regulament.
Doar o șansă!
Având în vedere decizia legiuitorului de a organiza acest examen doar o dată pe an, candidații trebuie să fie temeinic pregătiți la acea sesiune pentru a nu irosi șansa oferită. Totuşi, în viață șansele nu se pierd niciodată, pentru că ocaziile pe care le ratezi tu sunt folosite de alții!