Proiect – Scad amenzile pentru cei care încalcă legea privind comercializarea produselor agricole!


producatori agricoliSe spune că haina îl face pe om, ceea ce, în mare parte, este dovedit în viața de zi cu zi. Însă, la o analiză atentă putem să vedem că aparențele înșeală foarte tare. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să merg la piață și să fiu îmbiată să cumpăr produse românești get-beget, obţinute chiar de vânzătorul care-și lăuda marfa.

Chiar dacă mulți își pun pe cap clop, ca în Ardeal, și încearcă să imite dulcele grai ardelenesc, iar alții se laudă cu pepenii de Dăbuleni, susținând că sunt aduși chiar de pe pământurile lor, în realitate o parte dintre aceștia sunt falși producători. Ei sunt intermediarii care, sub masca țăranului român care trudește din greu pământul, vin să ne vândă produse pe care le-au cumpărat de la poarta producătorului pe te miri ce și mai nimic, au dublat prețul și ni le vând, ca fiind din producție proprie.

Sub masca unui port sau a unui grai care încearcă să se apropie de cel al olteanului, ardeleanului sau moldoveanului autentic, stă samsarul care vede doar profit și care n-a trudit nicio zi, lucrând pământul. Ceea ce nu vor putea împrumuta nicicând acești vânzători, care ni se prezintă drept producători de produse “bio”, este bunul simț al țăranului român, bun simț pe care doar viața autentică de la sat ți-l poate da!

În 3 noiembrie 2014 au intrat în vigoare prevederile Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, publicată în Monitorul Oficial 794 din 31 octombrie 2014. Practica a dovedit că anumite prevederi din acest act nu pot fi puse în aplicare cu succes, astfel încât legiuitorul a decis lansarea în dezbatere publică a unui proiect de lege prin care să modifice anumite articole din legea 145/2014. Părerile pot fi trimise la Senat până pe 14 februarie 2015.

Ce noi propuneri aduce legiuitorul?

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a considerat că prima modificare va viza atestatul de producător, care este un document de atestare profesională a agricultorului persoană fizică ce desfășoară activitate economică în sectorul agricol.

În prezent, acesta se eliberează la cererea celor interesați după ce se verifică dacă aceștia au suprafețe de teren și efective de animale pentru care se solicită eliberarea acestui act. Cu titlu de știri juridice, legiuitorul propune introducerea obligativității de a se verifica existența culturilor pentru produsele ce se doresc a fi înscrise în atestatul de producător.

Este o modificare extrem de utilă și verificările vor fi făcute atât prin cercetarea registrelor agricole, cât și pe teren, atât la momentul eliberării atestatului de producător, cât și la data avizării semestriale a  acestuia.

În acest fel, falșii producători agricoli care au pământ, dar nu cultivă pe el ceea ce vând în piețe ar putea să-și piardă locul de la tarabă, lăsând loc adevăratului producător agricol.

 Zone cu producători agricoli în piețe

Potrivit legii, în fiecare piață trebuie asigurat un spațiu de 40% pentru ca producătorii agricoli să-și poată vinde marfa. În cazul în care nu se poate realiza acest lucru, legiuitorul propune, cu titlu de știri juridice, ca temporar, dacă spațiile sunt neocupate de producătorii agricoli, să existe posibilitatea de a fi alocate altor comercianți, la solicitarea producătorului agricol.

Cred că această modificare va încuraja din nou ca intermediarii să ocupe piețele, lăsându-i pe adevărații producători, sătui să se lupte cu birocrația pentru a obține carnetul de producător și atestatul de producător, pe dinafară. Că doar trebuie să lucreze cineva și pământul !

Poate că ar fi util să se elimine birocrația în obținerea acestor acte, fără de care nu ai acces să vinzi în piețe. Marii perdanți sunt adevărații producători agricoli și, implicit noi, cei care ne tot iluzionăm că am cumpărat produsele direct de la producătorul lor.

Amenzile prea mari, imposibil de achitat

 Legea 145/2014 a prevăzut o serie de fapte, care sunt considerate a fi contravenții și care îi fac pe cei care nesocotesc prevederile legii să scoată din buzunar sume mari de bani. În practică, s-au dat o grămadă de amenzi, pe care nu le-a achitat nimeni, pentru că cei vizați nu au dispus de banii necesari, sumele fiind mult peste posibilitățile lor.

Cei vizați de amenzile usturătoare sunt producătorii agricoli, ce, în mare parte, sunt în pragul sărăciei și nu pot achita aceste sume. S-a ajuns la imposibilitatea de colectare a amenzilor, din cauza cuantumului extrem de ridicat al acestora și la tergiversarea executării lor, deoarece mulți le contestă în instanță și acest fapt duce la întârzieri considerabile.

Scăderea cuantumului amenzilor în varianta propusă de legiuitor este considerabilă și aduce amenzile la un nivel ce va putea fi suportat mai ușor de către contravenienți.

În prezent, cei care nu respectă modul de utilizare corectă a celor trei file din carnetul de comercializare, primesc o amendă de la 200 lei la 1.000 lei, amendă care se propune să fie redusă la jumătate.

Dacă, pe parcursul transportului produselor agricole achiziționate de la producător, cumpărătorul nu deține fila din carnet care justifică proveniența mărfii, va plăti o amendă de la 200 lei la 1.000 lei, dacă este persoană fizică, iar dacă este persoană juridică va scoate din buzunar între 6.000 lei și 10.000 lei și i se va confisca și marfa. Legiuitorul propune scăderea cuantumului amenzii pentru persoana fizică la 100-500 lei și pentru persoane juridice la 3.000-5.000 lei.

Potrivit legii 145/2014, producătorii agricoli care nu completează fila din carnet atunci când își transportă marfa destinată comercializării, riscă o amendă de la 3.000 la 4.000 lei, iar legiuitorul propune reducerea acesteia la 1.500-2.000 lei.

Dacă administratorii piețelor nu asigură minim 40% din spațiu pentru producătorii agricoli, plătesc amenzi usturătoare, de la 12.000 la 37.500 lei, iar legiuitorul dorește reducerea acestora la 8.000-25.000 lei.

Poate cea mai des întâlnită contravenție este cea prin care se vând produse agricole, altele decât cele din producția proprie, în baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, contravenție pentru care legea prevede amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei. Legiuitorul dorește scăderea acesteia la 5.000-10.000 lei.

Propuneri la proiect

Consider că scăderea cuantumului amenzilor este utilă, dar pentru a-i încuraja pe producătorii agricoli să vină în piețe, să ne îmbie să le cumpărăm produsele pentru care au trudit, cred ca ar trebui eliminată birocrația.

De când a intrat în vigoare Legea 145/2014, tot caut prin piețe spațiile special destinate producătorilor agricoli și nu am dat încă de ele. Voi le-ați văzut?