Mulți români spun că își doresc “o țară ca afară”, dar nu fac nimic concret pentru ca acest lucru să se și întâmple. Admiră curățenia din alte orașe, pe care le vizitează în vacanțe sau în interes de serviciu și rămân cu oful că “la noi nu-i ca la ei”. Nu ne-am întrebat niciodată cum au reușit alte state să își civilizeze proprii cetățeni, prin ce metode și în cât timp au dat roade. O fi ceva în ADN-ul nostru, ca popor, să nu ne placă curățenia și ordinea, să considerăm că ceea ce se află în exteriorul ușii casei noastre nu ne aparține, deci, implicit, nu ne interesează?
Majoritatea românilor din oraşe locuiesc la bloc, fapt ce implică anumite reguli ce trebuie respectate, având în vedere traiul în comun. Pentru mulți dintre ei, pomii din fața sau din spatele blocului, aleile, nu fac parte dintre preocupările lor și consideră că pot dispune de ele după bunul plac, fără pic de bun simț. Sunt multe situații când, din comoditate, românii aruncă pe geamul propriei locuințe gunoiul menajer, în fața sau în spatele blocului sau scutură covoarele pline de praf pe balcon, fără să le pese că vecinii dimprejur pot inhala praful provenit de la acestea.
Sigur că mulți români, prin natura serviciului își petrec mult timp în trafic. Pentru mulți, mașina devine a doua casă și încep să aplice și pe drumurile publice aceleași reguli ca acasă. Tot gunoiul din mașină trebuie să dispară cât mai repede. Cum să faci asta când ești contra cronometru și ești mereu pe drumuri? Simplu! Le arunci pe geam, în timp ce gonești pe ale patriei șosele!
Ce a decis legiuitorul român?
Este clar că bunul simț al românului ar trebui să se deprindă în cei șapte ani de acasă sau ulterior, împrumutând din bunele obiceiuri ale semenilor noștri care au înțeles că tot gunoiul se aruncă doar în locurile special amenajate.
Dacă bunul simț nu funcționează de la sine, atunci trebuie impus prin lege care, la rândul ei, trebuie să prevadă aplicarea de amenzi usturătoare celor care consideră că strada și aleile blocului sunt propria lor ladă de gunoi!
În acest sens, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea OG 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale. Aceasta a fost modificată și completată în timp de către legea 515/2002, publicată în Monitorul Oficial 578 din 5 august 2002.
Proiectul de lege a fost lansat în dezbatere publică la Senat până în 7 februarie 2015, dată până la care cei care au idei și doresc transpunerea acestora în acest proiect legislativ, o pot face prin trimiterea de opinii pe site-ul Senatului. Dacă va trece de cele două Camere ale Parlamentului și va fi promulgată de Președintele României, legea va fi publicată în Monitorul Oficial și se va putea aplica.
Ce știri juridice noi aduce legiuitorul român?
În scopul stopării fenomenului, legiuitorul a introdus două noi contravenții cărora le-a stabilit amenzi dure, care să îi ușureze de bani pe cei care le nesocotesc. Astfel, va fi considerată contravenție fapta de a arunca resturi menajere, obiecte și lichide pe ferestrele apartamentelor. Cei care vor continua să practice acest sport al aruncatului pungilor de gunoi pe geam, vor plăti amenzi de la 1.000 lei la 2.500 lei.
O altă faptă nouă, care este considerată contravenție și este sancționată tot cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei o constituie aruncarea, la întâmplare, a gunoaielor și a mucurilor de țigară din autovehicule.
Pentru ce alte contravenții ar trebui să fixeze legiuitorul amenzi drastice?
Legea prevede, în prezent, faptul că cetățenii au o serie de obligații, conform cărora trebuie să asigure curățenia și buna gospodărire a spațiului din jurul casei sau blocului. Legea nu prevede sancționarea celor care nu își îndeplinesc aceste obligații, astfel încât majoritatea le ignoră!
Astfel, ar trebui, din bun simț și proprie conștiință, ca fiecare cetățean să îndeplinească următoarele obligații, chiar dacă nu există încă o sancțiune, pentru nerealizarea lor. Cetățenii trebuie să întrețină și să curețe locuințele pe care le dețin în proprietate sau cu chirie, anexele gospodărești, curțile, să curețe fațadele locuințelor și ale altor construcții, amplasate la frontul străzii, să finalizeze construcțiile începute pe baza autorizației eliberate.
Șirul obligațiilor continuă cu menținerea curățeniei pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc, curățarea zăpezii și a gheții de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc, să păstreze curățenia pe arterele de circulație, în piețe, târguri, parcuri, locuri de joacă pentru copii, să depoziteze reziduurile menajere și gunoaiele doar în spațiile special amenajate.
Cum se va putea aplica proiectul de lege?
Un proverb românesc spune că hoțul neprins e negustor cinstit! Sigur, cei care doresc să eludeze legea și să își continue practicarea hobby-ului aruncatului gunoaielor în toate direcţiile se vor întreba cine-i vede, ca să le aplice amenda.
Grija legiuitorului va fi să plaseze pe drumurile publice cât mai multe camere de monitorizare, pentru a-i surprinde pe șoferii certați cu legea. Aceste înregistrări vor putea fi folosite ca probă în instanță, fiind omologate.
Cred că marea problemă, care încă nu are rezolvare practică este cum dovedești cine a aruncat gunoiul pe geam sau a lăsat gunoaie pe stradă. Este destul de dificil să montezi camere de luat vederi la fiecare bloc, și în față și în spate, pentru a putea surprinde delictele și pe contravenienți. Poate că ar trebui ca fiecare asociație de proprietari să facă acest lucru, pentru a-și asigura, astfel, curățenia în jurul blocului și sancționarea celor care o încalcă.
Hârtia suportă orice!
În mod cert, vecinii noștri din UE și-au civilizat cetățenii, prin aplicarea unor amenzi dure, astfel încât, la ei, frica păzește bostănăria! La noi, amenzile sunt dure doar pe hârtie, pentru că nu știu cum vor putea fi puse în practică, atâta vreme cât mulți români vor continua să disprețuiască această țară, să arunce mucuri de țigară, pet-uri și pungi cu gunoi pe geam, transformând spațiul de locuit într-un loc insalubru!
Dacă vom continua să nesocotim legea, să nu ne pese de mediul înconjurător absolut deloc, să sfidăm regulile nescrise ale bunei convietuiri, să nu ne mai mire că România pe care-o vom lăsa copiilor noștri va fi o mare groapă de gunoi: groapa de gunoi a Europei!