După cum există oameni care, prin calităţile native, sunt meniţi să fie pictori, ingineri sau sportivi, aşa se-ntâmplă şi-n ceea ce priveşte vocaţia ostăşească. Nu-i de dorit ca funcţia pe care trebuia s-o deţină un om cu reale calităţi ostăşeşti să fie încredinţată unui individ fără nicio chemare către cariera militară, care lucrează după modelul “la plăcinte înainte, la război înapoi”.
Pentru ca, la vreme de război, România să nu fie biruită în doar câteva ore din pricina celor incapabili ori a celor care dau bir cu fugiţii la primul bubuit de tun, pe timp de pace toţi ostaşii trebuie să fie supuşi unor severe evaluări.
Ştiri juridice privind evaluarea cadrelor Armatei
Ordinul M122/2014 al ministrului apărării naţionale privind aprobarea Metodologiei întocmirii aprecierilor de serviciu pentru cadrele militare din structurile MApN pe timp de pace a văzut lumina tiparului în „Monitorul oficial” 863/2014. Reglementarea a intrat în vigoare exact de Ziua Naţională a României!
Dacă tot ne aflăm la capitolul aprecieri, trebuie spus că forţele armate ale ţării s-au bucurat mereu de cinstirea românilor. În semn de apreciere, trebuie să ne plecăm şi astăzi frunţile, cu respect şi recunoştinţă pentru înaintaşii noştri, care, deseori, au făcut minuni pe câmpurile de bătălie.
Scopul aprecierii de serviciu este, conform noilor ştiri juridice, evaluarea competenţei profesionale, a calităţii morale, a perspectivelor de dezvoltare ale cadrelor militare. Obiectivele activităţii de evaluare privesc: identificarea militarilor merituoşi; îmbunătăţirea eficienţei structurilor militare; identificarea necesităţilor de perfecţionare; formularea de recomandări privind participarea militarilor la programe de formare profesională continuă; utilizarea eficientă a resurselor umane şi încadrarea lor potrivit criteriilor posturilor, pregătirii şi performanţelor obţinute.
Pe timp de pace, evaluarea militarilor activi se va face an de an. În ceea ce-i priveşte pe militarii în rezervă, conform ştirilor juridice ei vor primi aprecieri de serviciu ori de câte ori se pune problema înaintării în grad!
Orice apreciere presupune consemnarea rezultatelor! În activitatea de apreciere de serviciu a militarilor se întrebuinţează documente precum fişa de apreciere de serviciu anuală şi fişa de apreciere a pregătirii profesionale.
Fiecare militar va fi verificat de către doi evaluatori. Unul va fi iniţiator, celălalt decident – având calitatea de şef ierarhic pentru militarul supus examinării. În urma evaluării modului în care-şi desfăşoară activitatea, militarii se aleg cu un calificativ, pentru exprimarea aprecierii de serviciu.
În cel mai rău caz, al atingerii nivelului minim de competenţă (şi maxim de incompetenţă!) militarul se poate alege cu un “necorespunzător”. Următorul calificativ, nici el prea demn de laudă, este… “mediocru”. Dacă militarul nu străluceşte ca nivel de performanţă, dar totuşi face faţă postului, va primi calificativul “corespunzător”, în vreme ce calificativul “bun” şi “foarte bun” sunt rezervate celor cu reală vocaţie militară (“omul potrivit la locul potrivit”!). Mai există şi calificativul “excepţional”, pentru care perspectivele de dezvoltare profesională vor fi, foarte probabil, consistente!
Comandantul unui militar nu poate completa fişa de apreciere de serviciu a acestuia decât dacă l-a avut în subordinea sa vreme de cel puţin două luni. Evaluatorii sunt datori să folosească toate prilejurile pentru a observa şi analiza performanţa, competenţele şi aptitudinile profesionale ale militarilor supuşi evaluării. Sunt interzise subiectivismele. Evaluatorul e pe deplin răspunzător pentru corectitudinea şi exactitatea documentelor de apreciere!
Evaluarea militarilor aflaţi în străinătate
Militarilor trimişi în misiune la comandamente şi structuri multinaţionale, cum ar fi la ONU, NATO, OSCE, care au activat în Armată pe puţin o jumătate de an în respectivul an calendaristic, li se vor întocmi fişe de apreciere anuale, înainte de trimiterea în misiune.
Cum vor fi evaluaţi militarii aflaţi deja în misiune în străinătate, la comandamentele NATO sau ale altor organizaţii multinaţionale? Simplu! Li se vor întocmi fişe de apreciere anuale sau speciale, la fel ca şi ostaşilor profesionişti de pe teritoriul naţional. Doar comandantul lor va primi un alt tratament. Evaluarea lui se va face după criteriile structurii multinaţionale în subordinea căreia activează detaşamentul militar românesc.
Fişa de apreciere de serviciu anuală
Fişa de apreciere de serviciu anuală conţine datele de identificare ale militarului, aprecierea evaluatorului iniţiator şi hotărârea evaluatorului decident. În cadrul fişei de apreciere de serviciu anuale, vor figura următoarele elemente, pe care evaluatorul iniţiator va trebui să le aprecieze:capacitatea de conducere (la şefi); iniţiativa (la gradaţii cu funcţii de execuţie); capacitatea de decizie; capacitatea organizatorică; cunoştinţele profesionale; încrederea; responsabilitatea; motivaţia; abilitatea de-a munci în echipă; disciplina militară; comunicarea orală şi în scris.
În fişa de apreciere de serviciu anuală, secţiunea “Evaluare profesională” are scopul verificării performanţei, competenţelor şi aptitudinilor profesionale. Evaluarea performanţelor se efectuează prin măsurarea îndeplinirii obiectivelor de performanţă, în raport cu standardele statornicite prin fişa postului.
În aşteptarea rezultatelor evaluării performanţei, militarii îşi vor aduce aminte de perioada în care erau elevi. De ce? Fiindcă vor primi note, ca la şoală! Nu putem decât să nădăjduim, ca, la finalul procesului de evaluare, va fi un număr cât mai mic de… militari corigenţi.
Ruşinoasa notă 1 vor primi-o ostaşii situaţi sub standarde, la toate activităţile. Nota 2 e rezervată celor aflaţi la nivelul standardelor în unele activităţi şi sub standarde în majoritatea activităţilor, în vreme ce nota 3 o merită cei aflaţi, în egală măsură, la nivelul standardelor şi sub standarde. Nota 4? E menită celor sub standarde în unele activităţi, dar în celelalte activităţi la nivelul standardelor.
Nota 5? Este “notă de trecere”, este pentru cei care se situează la nivelul standardelor în toate activităţile. Nota 6 o merită doar cei aflaţi peste standarde în unele activităţi, iar celelalte activităţi la nivelul standardelor. Dacă militarul se află, în mod egal, peste standarde şi la nivelul standardelor, se va alege cu nota 7.
Dacă se află peste standarde în majoritatea activităţilor şi la nivelul standardelor în unele activităţi, o să capete un 8 de toată frumuseţea. Dar va rămâne cu regretul că n-a primit nota 9, precum cei care au depăşit toate standardele. Răsare şi întrebarea: militari de nota 10 nu sunt? Ba da, în filmele de acţiune! Altundeva mai există? I-am mai putea vedea şi-n caz de război. Să ciocănim în lemn…
Pe timp de pace, dar şi după război, mulţi viteji se-arată. Un lucru e sigur: militarii de nota 10 se numesc… eroi. În oraşe sunt botezate străzi şi pieţe cu numele lor. Fără vitejia acelora, mulţi dintre noi n-ar mai fi existat azi. Să nu uităm acest lucru. Să cinstim numele eroilor, iubirea lor de ţară.
Să apreciem virtuţile ostăşeşti. Pot fi necesare şi mâine!