În ultimii 24 de ani, n-a existat nici măcar un tur de scrutin în care partidele să nu se fi acuzat reciproc de matrapazlâcuri electorale! Supărător e că unele dintre aceste acuze s-au vădit întemeiate, trist e faptul că alte fraude n-au fost depistate decât tardiv, în vreme ce revoltător este că unele fraude descoperite au rămas… nepedepsite.
În acest mod nu se poate continua, existând riscul ca, peste o vreme, populaţia să nu mai creadă că se pot desfăşura şi alegeri cinstite, fără fraude. Numărul din ce în ce mai mic de alegători care se prezintă la urne ar trebui să reprezinte un serios semnal de alarmă!
La Senat a fost înregistrată, pentru dezbatere, o propunere legislativă privind buletinul de vot şi procedura de vot în vederea prevenirii şi combaterii fraudei electorale, aflându-se în consultare publică până la data de 13.10.2014, pentru a fi oferită cetăţenilor posibilitatea de a-şi formula sugestiile şi opiniile. Senatul are calitatea de primă cameră sesizată iar votul decisiv se va da la Camera Deputaţilor.
Dacă acest proiect va deveni lege, văzând lumina tiparului în “Monitorul Oficial”, ar urma ca procedura de vot să fie apreciabil îmbunătăţită, fiind reduse considerabil posibilităţile de fraudă electorală. Sunt inventariate, astăzi, mai mult de 25 de metode de a frauda alegerile iar dacă aleşii noştri vor avea voinţa politică necesară, am putea asista la reformarea procedurii de vot.
Alegerile constituie principalul mijloc de exprimare a voinţei politice a naţiunii române. Dar dacă sunt fraudate, voinţa naţiunii şi democraţia sunt negate. Lucru de o imensă gravitate! Teoretic, ar trebui să existe o mare receptivitate din partea aleşilor neamului pentru o aşa iniţiativă legislativă. Asta dacă voinţa neamului se reflectă, cât de cât, şi-n opiniile celor care-l reprezintă!
Buletine de vot antifraudă
După adoptarea proiectului de lege privind buletinul de vot şi procedura de vot, frauda electorală va fi prevenită prin tipărirea unor buletine de vot care vor fi prevăzute cu elemente de siguranţă similare bancnotelor.
Orice buletin de vot va avea un număr unic şi va fi prevăzut cu o hologramă, pentru a fi descurajată falsificarea. Buletinele de vot nu vor fi livrate decât prinse laolaltă, într-un registru. După desprinderea buletinului de vot, la registru va rămâne ataşat cotorul acestuia, pe care vor fi înscrise inclusiv seria şi numărul imprimatului în cauză.
Numărul buletinului va fi tipărit şi sub forma unui cod de bare, care va putea fi scanat în cazul în care se doreşte să se afle dacă există buletine multiple. Se vor putea identifica rapid buletinele false, în baza elementelor de siguranţă. Imprimarea numărului unic al buletinului se va realiza pe colţul acestuia, ce ar trebui să fie îndoit şi lipit, apoi ştampilat şi semnat de către doi componenţi ai comisiei.
Buletinele de vot ar urma să fie tipărite peste hotare şi într-un număr mai mare cu 1% decât numărul alegătorilor (mai sunt şi alegători care greşesc şi cer un alt buletin de vot). Un alegător nu va putea solicita înlocuirea unui buletin de vot decât o dată!
După ce au fost tipărite, buletinele de vot ar urma să fie transportate în condiţii de maximă siguranţă. Ajunse la secţie, buletinele ar fi înregistrate, după număr şi serie. Abia apoi, colţurile lor ar trebui lipite, ştampilate, iscălite.
Alegătorul va fi avertizat că-i este interzis să intre cu aparate foto sau cu telefoane mobile în cabina de votare. Aparatele de acest tip ar trebui lăsate în grija comisiei, pe parcursul exercitării dreptului de a alege. Cam greu de pus în practică această prevedere. Că doar nu vor fi percheziţionaţi alegătorii!
Ar fi minunat dacă, citind ştirile juridice, am afla că, acest proiect a devenit lege în toată puterea cuvântului înainte de alegerile din această toamnă. Însă, deşi optimismul ne poate menţine vie speranţa chiar şi-n situaţiile cele mai dificile, realismul nu trebuie abandonat nicicând. Mai ales că, pe la noi, minunile se întâmplă rar. Şi durează doar trei zile!
Cât priveşte secţiile de vot de peste hotare, ele ar trebui, conform propunerii legislative, să fie înfiinţate doar acolo unde există comunităţi româneşti semnificative numeric. Alegătorii din străinătate nu vor putea vota decât acolo unde s-au înscris iar cei din ţară vor vota doar acolo unde-şi au domiciliul. Deci, pasionaţii de turism electoral ar putea rămâne neplimbaţi!
După ce s-a stabilit care a fost voinţa majorităţii cetăţenilor ce s-au prezentat la urne, buletinele de vot ar urma să fie stocate la Arhivele Naţionale, unde neîncrezătorii care au timp (şi bani!) vor fi liberi să efectueze o nouă numărătoare şi recalcularea rezultatului alegerilor.
După faptă… şi pedeapsă!
Ultima parte a proiectului legislativ priveşte sancţiunile. Care nu-s blânde! Dacă proiectul va primi un vot favorabil din partea deputaţilor, cititorii noilor ştiri juridice vor afla că, pentru falsificarea unui buletin de vot, făptuitorul va fi răsplătit cu un concediu de 5-10 ani după gratii. În caz de coautorat, fiecare dintre infractori va mai primi, drept bonus, încă 3 ani de stat pe bancă, “la răcoare”!
Efectuarea unor modificări asupra rezultatelor alegerilor după ce acestea au fost stabilite de către comisiile electorale ar urma să aducă făptuitorilor tot 5-10 ani de temniţă, cu un adaus de 3 ani pentru fiecare coautor, dacă fapta a fost comisă în cârdăşie.
Ar mai urma şi ca, atât cel care a căpătat bani pentru a pune ştampila pe numele unui candidat, cât şi cel care oferă mită electorală să beneficieze de un sejur de 3-5 ani la penitenciar, într-o companie selectă, printre indivizi ale căror intenţii se află mult prea departe de puritatea ghioceilor şi de inocenţa mieluşeilor.
Nici fotografierea buletinului de vot în cabina de votare nu va scăpa nepedepsită. Pe lângă o inevitabilă amendă de 500 de lei, vor fi confiscate şi aparatele folosite la săvârşirea faptei. Şi cum multor concetăţeni, chiar dintre aceia scăpătaţi, le place să se fudulească cu telefoane al căror cost le depăşeşte simbria pe mai multe luni, ne dăm seama că puţini s-ar mai încumeta să pozeze buletinul de vot.
Pentru oricare cetăţean care se prezintă la urne este important să ştie că votul său contează. Pentru acei lideri politici care nu dau doi bani pe corectitudinea alegerilor, nu contează câtuşi de puţin voinţa naţiunii. Chiar dacă ni s-ar părea că printre candidaţi nu se află niciunul care-şi iubeşte naţiunea cu adevărat, măcar să oferim votul nostru unuia care, prin fapte, a dovedit că o respectă. Că-i respectă inclusiv alegerile!