Alocaţiile şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului sunt… aşa cum sunt. Abia dacă ajung pentru hrana, hainele şi scutecele pruncului! Părinţii? Se hrănesc cu nădejdea că, odată şi odată, va fi mai bine. Măcar pentru copiii lor. Speranţa e mâncarea săracului!
Banii nu-s mereu de ajuns. Nu-i de mirare că, pe parcursul concediului de creştere a copilului, unii părinţi beneficiari de indemnizaţie s-au mai angrenat şi-n alte activităţi (asigurări, vânzări de cosmetice), pentru ca, astfel, să mai rotunjească puţin veniturile familiei. Multe mame au uitat că aceste venituri suplimentare le puteau afecta dreptul la indemnizaţie. Urmarea? Au fost puse să restituie sumele primite de la stat!
Având în vedere valoarea înspăimântător de mică a numeroaselor indemnizaţii calculate ca procent dintr-un salariu plăpând, a răsărit ideea de a i se permite beneficiarului de indemnizaţie să mai obţină şi alte venituri, cu condiţia să nu depăşească o anume sumă anual.
De asemenea, din datele Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială a rezultat că, din pricina greşelilor săvârşite de către funcţionari la calcularea indemnizaţiei, au rezultat o mulţime de debite, de sume pe care mamele trebuiau să le ramburseze statului.
Ştirile juridice care urmează privesc îndeaproape aceste aspecte!
Cine greşeşte… plăteşte?!
Sunt mii de mame care n-au greşit cu nimic, dar au primit, odată cu indemnizaţia cuvenită, bani în plus… Bani care s-au dus. S-a pus întrebarea: le cerem mamelor banii înapoi? “Da!“, au zis unii. “Deşi nu-s ele vinovate, au primit bani ce nu erau ai lor. Să-i ramburseze!” Alţii au zis: “Ba nu, să-i dea înapoi funcţionarii care-au provocat paguba!”
Zvonul spune că, fiind un an electoral, politicienii n-au vrut să se pună rău nici cu mamele, nici cu funcţionărimea. S-a considerat de cuviinţă să se şteargă cu buretele tot: şi sumele primite de către mame şi greşelile neatenţilor slujbaşi.
Aşa s-a şi procedat, după cum reiese din ştirile juridice aduse de către Legea 126/2014 pentru modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului, care a văzut lumina tiparului în “Monitorul Oficial” nr. 700/2014.
Vor fi scutiţi de returnarea sumelor primite în plus doar beneficiarii (mamele) de bună credinţă, nu şi cei care, în scopul primirii unei indemnizaţii mai consitente, au prezentat documente neconforme realităţii ori au omis declararea unor aspecte. Cei ce au încasat prin vicleşug aceşti bani nu se pot aştepta decât să fie puşi să înapoieze sumele primite.
Sunt şi mame care, fiind de la început de bună credinţă, au achitat deja sumele care li s-au imputat prin decizie de constituire a debitului. Ca să nu apară o discriminare între beneficiarii iertaţi conform noilor ştiri juridice şi cei de la care s-au recuperat banii deja, urmează să le fie înapoiate sumele achitate şi acestora din urmă.
Sumele în cauză nu vor fi, însă, înapoiate de îndată. Returnarea lor se va face treptat, de-a lungul unei jumătăţi de deceniu, până în… 2020. Sumele primite anual nu vor fi actualizate cu indicele de inflaţie. Să nădăjduim că nici inflaţia nu va mai face ravagii, aşa cum făcea prin anii ’90. Dar, în 5 ani şi o inflaţie anuală de 2% contează!
Poţi avea şi alte venituri, în afara indemnizaţiei!
Dreptul de a încasa indemnizaţia pentru creşterea copilului era anulat, până acum, printre alte situaţii (întemniţarea, abandonul copilului) şi din pricină că părintele (beneficiarul) mai realiza şi alte venituri. Dar noua reglementare aduce ştiri juridice îmbucurătoare pentru mame, dar şi pentru taţii care au ales să stea acasă, îngrijind de prunc(i)! De acum încolo, părintele beneficiar al concediului pentru creşterea copilului şi al indemnizaţiei va putea să realizeze şi alte venituri impozabile, fără a-şi pierde drepturile, ca mai înainte.
Nu este vorba despre orice venituri, ci despre sumele câştigate prin prestarea unei activităţi impozabile pe parcursul concediului de creştere a copilului, cu condiţia ca, anual, să nu se depăşească valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) multiplicată cu 6. Noutăţile din contabilitate pot fi plăcute, nu-i aşa?!
Valoarea ISR? Este de 500 de lei! Nu trebuie decât să facem apel la aritmetica elementară pentru a afla suma ce n-ar trebui depăşită. Atunci când, de-a lungul concediului pentru creşterea copilului, beneficiarul a avut venituri suplimentare situate peste nivelul egal cu 6 x ISR (3.000 lei), recuperarea sumelor încasate necuvenit se va înfăptui prin socotirea diferenţei dintre valoarea lunară a indemnizaţiei pentru creşterea copilului încasată şi cuantumul lunar al stimulentului de inserţie ce i s-ar fi cuvenit.
Datoria nu se va constitui decât pentru lunile în care s-au prestat activităţi spre a obţine venituri suplimentare. Nu pentru tot anul!
Vrei să ţi se anuleze debitul? Va trebui să depui o solicitare scrisă!
Restituirea şi scutirea nu vor opera automat, ci doar faţă de cei care le vor solicita expres! Mamele care se încadrează în prevederile Legii nr. 126/2014, îndeplinind condiţiile pentru a beneficia de scutire sau după caz, de restituire, vor trebui să depună o cerere scrisă la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Acestei cereri îi va fi anexată şi o declaraţie pe proprie răspundere din care va trebui să reiasă că documentele prezentate în vederea stabilirii dreptului de îndemnizaţie pentru creştere copil au fost solicitate organelor competente.
Cât priveşte procedura concretă care va trebui aplicată pentru beneficiarii de scutire sau de restituire (restituire ce va debuta abia în 2015!), lămuririle suplimentare şi foarte necesare ne vor fi oferite, curând, de către instrucţiunile care vor fi aprobate, după cum promite legea, printr-un ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale. Prin urmare, trebuie examinate cu ochii-n patru viitoarele numere ale “Monitorului oficial”.
Aşadar, mamele împricinate trebuie să nu se culce pe-o ureche, considerând că, gata, legea le-a iertat de datorie doar fiindcă “aşa s-a spus la TV” (infailibilul argument)! Ci vor trebui să meargă la AJPIS din judeţul de domiciliu, să-şi înregistreze cererea de scutire ori restituire. Cine “n-a ştiut legea” sau va uita să-şi înregistreze solicitarea la vreme, va fi bun de plată. Sau nu va mai recupera nimic din ceea ce a achitat deja.
Baba cu colacii nu îi trece omului mereu pe la poartă. Şi minunea de a te ierta statul de datorii nu se petrece nici măcar… în fiecare campanie electorală. Însă, cine urmăreşte consecvent ce apare nou în “Monitorul oficial”, este întotdeauna pe fază!
În ziua de azi dacă nu deschizi bine ochii, poţi deschide larg… portofelul!