Ai permis de conducere obținut în străinătate și vrei unul românesc? Iată ce poți face!


permis conducereCei care au permis de conducere obținut în România și conduc pe drumurile patriei au învățat că viața de șofer este guvernată de faptul că „străzile și drumurile noastre toate,/Pe margini cu castani și plopi/Au început să fie bordurate/Dar pe mijlocuri dăm în gropi.” (Mircea Ursei).

Starea drumurilor este condimentată din belșug și de faptul că „prețul crește la benzină,/C-a ajuns mai scump ca vinul…/Vom ajunge, de faci plinul,/Să iei „gratis”…o mașină” (Constantin Enescu)

Cu toate acestea, există numeroși temerari care își doresc să aibă un permis de conducere românesc, chiar dacă sunt deja fericiții posesori ai unuia obținut în străinătate. În acest sens, s-a lansat în dezbatere publică un proiect pentru a stabili ce acte vor trebui să aducă cei care își doresc cu ardoare un permis de conducere eliberat de autoritățile române.

Acest proiect se referă la modificarea Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naționale eliberate de autoritățile competente ale altor state cu documente similare românești, ordin care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 578 din 16 august 2011.

Ce știri juridice noi ar putea aduce acest proiect?

Pot solicita preschimbarea permiselor de conducere eliberate în alte state cu acte similare românești, fără a susține vreun test sau examen, persoanele care au sau își stabilesc domiciliul sau reședința în România sau dovedesc că se află la studii în România de cel puțin șase luni.

Este competent să efectueze preschimbarea permiselor de conducere naționale cu documente similare românești serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de pe raza unde își are domiciliul/reședința solicitantul sau se află instituția de învățământ, pentru cei aflați la studii în România.

Ce acte sunt necesare pentru a dovedi domiciliul sau reședința în România?

 Cetățenii români își dovedesc domiciliul cu cartea de identitate. Cetățenii statelor membre UE, membrii de familie ai acestora care nu sunt cetățeni ai statelor respective, cu actul ce atestă faptul că au dreptul la rezidență legală în România. Cetățenii străini probează cu actul care atestă la momentul solicitării că au dreptul de ședere legală în România.

Pentru a putea solicita un permis de conducere românesc, cel interesat trebuie să probeze că locuiește în mod obișnuit cel puțin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresă, datorită unor legături personale (de exemplu, căsătorie) și profesionale, adresă aflată în raza de competență a serviciului public comunitar căruia i-a fost înaintată solicitarea.

Pot fi cazuri în care solicitanții pot locui alternativ în locuri diferite din două sau mai multe state membre, dar revin periodic în România datorită unor legături personale sau profesionale.

Cum se probează efectuarea studiilor în România?

Cei interesați vor putea solicita preschimbarea permiselor de conducere dacă se află la studii în România de cel puțin 6 luni.

Cetățenii statelor membre UE și membrii de familie ai acestora, precum și cetățenii din afara UE vor prezenta actul care atestă că la momentul solicitării au dreptul de rezidență legală în România și documentele emise de instituția de învățământ (adeverință, legitimație vizată la zi).

Ce acte va cuprinde dosarul pentru preschimbarea permisului de conducere?

Cei care vor să-și preschimbe permisul vor întocmi un dosar care va cuprinde următoarele acte:

– permisul de conducere eliberat de statul membru UE în original (sau documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa acestuia). Cu titlu de știri juridce, acest proiect impune eliminarea obligativității traducerii legalizate în limba română a permiselor eliberate de statele membre UE. Această obligație se menține pentru restul cetățenilor străini. Doar dacă acest proiect va fi aprobat, traducerea legalizată nu se va mai impune. Până atunci ea se aplică!

– actul de identitate al solicitantului și actele care fac dovada domiciliului/reședinței/studiilor în România

– fișa deținătorului pemisului de conducere completată lizibil cu majuscule

– dovada achitării taxelor și tarifelor stabilite de lege pentru preschimbarea permisului de conducere.

Mai puține acte, mai puțină birocrație!

Proiectul propune eliminarea unor acte care, în prezent, fac ca dosarul solicitantului să fie unul stufos. Astfel, legiuitorul a propus, cu titlu de știri juridice, eliminarea următoarelor documente pentru cei care își preschimbă permisul de conducere într-unul românesc. Probabil, prin eliminarea birocrației vor să-i încurajeze pe străini să facă acest demers.

Dacă proiectul va fi aprobat, următoarele acte nu vor mai face parte din dosar:

– fișa medicală completată de o unitate de asistență medicală ambulatorie de specialitate autorizată care cuprinde concluzia „apt conducător auto”, cu precizarea categoriei pentru care solicitantul este apt să conducă și eventualele restricții medicale ce vor fi menționate în permisul de conducere preschimbat.

– certificatul de cazier judiciar valabil

– declarația notarială pe proprie răspundere a solicitantului din care să rezulte că permisul de conducere depus pentru preschimbare este autentic, că titularul nu are rezidența în alt stat membru, că nu mai are alt permis de conducere românesc, că nu  a declarat pierderea sau furtul acestuia la organele emitente sau la alte autorități în vederea eliberării unui nou act și faptul că nu a luat sau nu i-a fost adusă la cunoștință anularea permisului de conducere sau a dreptului de a conduce ori suspendarea sau restricționarea exercitării acestui drept

– traducerea legalizată în limba română a permisului ce va fi preschimbat (doar pentru cei din statele membre UE).

Armonizând legislația noastră cu aceea  a Uniunii Europene, poate că în timp vom scăpa de birocrație și vom deveni mai relaxați atunci când interacționăm cu funcționarii români!

România, raiul șoferilor

Odată ce va fi simplificată procedura preschimbării permisului de conducere, străinii vor deveni șoferi români cu acte în regulă. Vor învăța pe propria piele ce înseamnă jungla din circulația rutieră a patriei noastre.

Traficul rutier de la noi este o piatră de încercare pentru majoritatea șoferilor români, iar pentru șoferii străini este inclus în categoria sport extrem. Mulți șoferi care tranzitează România (în vizită sau cu probleme de serviciu) privesc neputincioși și mirați cum se circulă pe la noi. „Deși autostrăzi n-avem,/Bolizi de lux trec pe șosele/Împrăștiind, vrem sau nu vrem,/În jur, noroi, …manele.” (Nicolae Peiu)

Fericiții posesori de permise de conducere românești vor vedea că „șoselele mai multor sate,/De deal, de munte sau de șes,/Sunt ecologic asfaltate;/De boi – mai rar, de cai – ades. (Ica Ungureanu)