„Secretul succesului în viața unui om este cel de a fi pregătit pentru șansă atunci când aceasta apare.” (Earl of Beaconsfield) Pentru a avea succes, nu trebuie să deții vreo cheie sau formulă magică, ci doar să ai curajul de a-ți pune visele în practică. „Prima îndrăzneală necesară este aceea de a crede în tine.” (Mircea Sântimbreanu)
Legiuitorul a venit cu noi facilități pentru cei care cred că „îndrăzneala este începutul acțiunii” (Democrit) și cei care au idei de afaceri, dar n-au suficienți bani pentru a-și pune pe roate afacerea. Astfel, în Monitorul Oficial nr. 506 din 8 iulie 2014 a fost publicată legea 97/2014 privind modificarea și completarea OUG 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Prevederile sale se aplică din 11 iulie 2014.
Ce noi știri juridice aduce legea 97/2014?
Dacă până acum facilitățile pentru debutanții în afaceri se acordau tinerilor de până la 35 ani, din 11 iulie 2014, acest prag al vârstei a fost eliminat. Condiția impusă de legiuitor este ca întreprinzătorii, indiferent de vârstă, să-și deschidă prima afacere prin intermediul unei societăți cu răspundere limitată.
Ce condiții trebuie să îndeplinească cumulativ viitoarea firmă?
Să fie un SRL înființat pe o durată nedeterminată, să se încadreze în categoria microîntreprindere (până la 9 salariați), să fie înființată de un întreprinzător debutant (fie asociat unic, fie 5 întreprinzători debutanți). Administrarea firmei se va face de către unul dintre asociații debutanți.
Să aibă, în obiectul de activitate, 5 grupe de activități, fiind interzise acelea privind intermedierile financiare, asigurările, tranzacțiile imobiliare, jocurile de noroc și pariurile, producția și comercializarea de armament, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, substanțe și preparate stupefiante.
Calitatea de societate debutantă (SRL-D) se dobândește de la data înmatriculării la registrul comerțului de pe raza teritorială unde are sediul social și va deține această calitate 3 ani de la data constituirii, apoi devine SRL.
Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit ca în 30 de zile lucrătoare de la înființare, reprezentantul legal al firmei să notifice în scris cu privire la existența SRL-D-ului oficiul teritorial pentru întreprinderi mici și mijlocii și cooperație (OTIMMC) de pe raza sediului social, în scopul de a fi luată în evidență societatea. Anterior legii 97/2014, legea prevedea un termen de 10 zile.
Cum obții facilitățile oferite de stat?
După ce înființezi un SRL-D, înscrii planul de afaceri pe care vrei să îl pui în practică pe site-ul Direcției pentru implementarea proiectelor și programelor pentru IMM-uri. Dacă planul de afaceri este corect întocmit și realist, vei obține o serie de facilități acordate de stat pentru a-ți transpune visul în realitate.
Ce facilități primesc SRL-D-urile de la stat?
Dacă planul tău de afaceri a convins specialiștii, atunci vei primi, de la stat, sub formă de ajutor financiar nerambursabil, o alocație de maxim 50% din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. Pentru restul de 50% din valoarea proiectului, întreprinzătorul debutant va suporta costurile din surse proprii sau credit bancar.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM acordă garanții pentru creditele contractate de SRL-D pentru a-și realiza planul de afaceri până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalent în lei.
Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit ca SRL-D-urile să fie scutite de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile a cel mult patru salariați angajați pe durată determinată.
Rețineți că o condiție esențială pentru a păstra calitatea de SRL-D este ca, din momentul în care a obținut facilitățile de la stat, să angajeze cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă și să mențină în activitate cel puțin 2 salariați, până când își va pierde calitatea de SRL-D.
Alte facilități de care beneficiază un SRL-D este scutirea de la plata taxelor de înființare la registrul comerțului și acordarea de consiliere, instruire de către OTIMMC în a cărui rază teritorială își are firma sediul social.
Când poți pierde facilitățile acordate și, în consecință, trebuie să restitui banii primiți?
Când autoritățile competente constată că SRL-D-ul:
– nu mai îndeplinește una dintre condițiile impuse de lege (de exemplu, nu mai este microîntreprindere sau are durată limitată);
– a intrat în insolvență;
– n-a reinvestit, annual, cel puțin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent;
– nu a angajat/menținut doi salariați cu normă întreagă;
– a fost executată garanția acordată pentru credit;
– dacă oricare dintre asociați a săvârșit, pentru a beneficia de facilitățile acordate de stat, fapte penale pentru care a fost condamnat, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Sumele obținute ca facilități de la stat vor trebui restituite de către întreprinzătorul debutant aflat într-una dintre situațiile de mai sus.
Cazuri particulare
Dacă întreprinzătorul debutant care a primit facilitățile de la stat decide să-și cesioneze părțile sociale altei persoane, atunci cel care le dobândește trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere la OTIMMC în 30 de zile de la data cesionării. Dacă nu se depune această declarație sau cel care a dobândit părțile sociale nu este debutant în afaceri (a avut, anterior, calitatea de asociat într-un SRL), atunci facilitățile se consideră acordate necuvenit și se vor recupera.
Dacă SRL-D-ul este supus reorganizării prin fuziune sau divizare, facilitățile acordate vor fi păstrate dacă asociatul unic sau fiecare asociat al noii microîntreprinderi este debutant în afaceri, iar noua firmă rezultată îndeplinește condițiile pentru a fi SRL-D. Noul SRL-D va depune o declarație la OTIMMC în 30 de zile de la data înregistrării la registrul comerțului a noii persoane juridice.
Liber la afaceri, fără limită de vârstă!
Pentru că programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor a fost un succes, care i-a stimulat pe cei cu idei de afaceri să și le transpună în practică și a creat noi locuri de muncă, legiuitorul a decis prelungirea acestuia până în 2020.
Dacă tot s-a ivit această șansă, cei care vor să debuteze în afaceri ar fi bine să profite de ea, pentru că în viață „există două lucruri care nu se mai întorc niciodată: o săgeată aruncată și o ocazie pierdută.” (Jim Rohn)
S-au tot dat definiții ale succesului. Unii au creat și formule pentru el: „dacă A reprezintă succesul în viață, atunci A= x+y+z, în care x reprezintă munca, y reprezintă joaca, iar z să știi să-ți ții gura.” (Albert Einstein) Dar, până la urmă, fiecare își găsește singur rețeta succesului!