ÎCCJ. Depunerea declaraţiei rectificative!


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor prevederi din Codul de procedura fiscală.

Din prevederile art. 105 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se poate deduce că o corectare a declaraţiei fiscale se referă doar la corectarea bazei de impozitare şi a creanţei fiscale aferente acestei baze de impozitare sau poate avea în vedere însăşi materia impozabilă ca element referitor la stabilirea bazei de impozitare conform art. 93 alin. (1) din Codul de procedură fiscală?

Înalta Curte observă că în forma anterioară de reglementare se prevedea, într-o formulare similară celei din Legea nr. 207/2015, dreptul contribuabilului de a rectifica declaraţia de impunere în anumite condiţii, fiind definită, în plus, noţiunea de eroare premisă a rectificării, sens în care se făcea referire şi la bunurile impozabile.

Deşi noua reglementare a Codului de procedură fiscală din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu mai conţine o lămurire sub aspectul erorii ce permite rectificarea declaraţiei de impunere, totuşi formularea similară cu privire la dreptul de rectificare permite concluzia că nu a intervenit vreo modificare esenţială de viziune a legiuitorului în această materie.

Prin Decizia nr. 61/2025, publicată în Monitorul Oficial nr. 333/2025, ÎCCJ a reținut că În interpretarea dispoziţiilor art. 105 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada termenului de prescripţie a dreptului de a stabili creanţe fiscale şi atât timp cât nu intervine anularea rezervei verificării ulterioare, contribuabilul/plătitorul îşi poate corecta declaraţia de impunere prin depunerea unei declaraţii rectificative care să se refere la orice menţiune relevantă din conţinutul său pentru determinarea materiei impozabile şi/sau calcularea bazei de impozitare şi a creanţei fiscale, iar nu doar la erori materiale sau formale de consemnare.