OUG nr. 11/2025 prevede modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Guvernul a pus în acord legislația fiscală cu Decizia nr. 724/2024 emisă de Curtea Constituțională a României în 19 decembrie 2024 referitoare la impozitarea pensiilor de serviciu, publicată în Monitorul Oficial al României din data de 31 ianuarie 2025.
Prin Decizia nr. 724/2024, Curtea Constituțională a României a constatat că dispozițiile art. 101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt neconstituționale. Criticile aduse normei legale vizează, între altele, instituirea impozitării progresive, coroborată cu un mod de calcul al impozitului care face deosebirea între partea contributivă a pensiei şi partea necontributivă și care ține cont de doi indicatori, respectiv nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut.
De asemenea, Curtea a reținut faptul că ”numai impozitarea unică, proporţională cu valoare fixă este realistă în actualul context legislativ”.
În conformitate cu prevederile Legii fundamentale, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul nu pun în acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției României. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate neconstituționale sunt suspendate de drept.
Astfel, modalitatea de stabilire și declarare a impozitului este cea anterioară modificărilor declarate neconstituționale de CCR. Se renunță la impozitul progresiv și se reinstituie cota unică de impozitare de 10% pentru sumele care depășesc plafonul lunar de 3.000 de lei, în acord cu argumentele reținute de Curtea Constituțională a României.