Curtea Europeană a Drepturile Omului a fost sesizată cu privire la încălcarea
Reclamanţii au susţinut că drepturile protejate de art. 3, art. 6 § 1, art. 8 şi art. 14 din Convenţie şi de art. 1 din Protocolul nr. 12 la Convenţie le-au fost încălcate prin achitarea a doi ofiţeri de armată anterior condamnaţi pentru infracţiuni legate de Holocaust, în cadrul unor procese care nu au fost dezvăluite nici lor, în calitate de victime ale Holocaustului, nici publicului.
Reclamanţii s-au plâns că refuzul autorităţilor de a le acorda accesul la dosarele din recursurile în anulare le-a încălcat dreptul de acces la o instanţă în sensul art. 6 § 1 din Convenţie.
Aceştia s-au mai plâns şi că atitudinea sus – menţionată a autorităţilor a constituit discriminare pe motivul originii lor etnice, cu încălcarea garanţiilor stabilite la art. 1 din Protocolul nr. 12 la Convenţie.
Potrivit speței juridice, reclamanţii nu au solicitat nicio reparaţie cu titlu de prejudiciu material sau moral. Aceştia au susţinut că problema din speţă este o chestiune de principiu şi că nicio reparaţie financiară nu ar putea fi corelată cu suferinţa mentală, umilirea şi durerea psihică pe care le-au suportat din cauza acţiunilor statului. În aceste circumstanţe, Curtea consideră că nu este necesar să acorde o sumă în privinţa prejudiciului.
CEDO declară, cu majoritate, admisibil capătul de cerere în temeiul art. 8 (dreptul la apărare) coroborat cu art. 14 din Convenţie şi hotărăşte, în unanimitate, că a fost încălcat art. 8 coroborat cu art. 14 din Convenţie.