Organizarea și exercitarea profesiei de geodez!


În Monitorul Oficial nr. 1065/2024 a fost publicată Legea nr. 267/2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum şi înfiinţarea Colegiului Geodezilor din România.

Profesia de geodez poate fi exercitată de profesionişti cu diplomă de studii superioare din domeniul geodeziei, recunoscută de statul român, precum şi de cetăţenii români care au obţinut un astfel de document într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European.

Profesia de geodez poate fi exercitată şi de cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, de cetăţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European şi de cetăţenii Confederaţiei Elveţiene şi ai altor state cu care Uniunea Europeană a încheiat acorduri în acest sens, titulari ai unui document de calificare în profesia de geodez, eliberat în unul dintre aceste state.

Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetăţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene şi ai altor state cu care Uniunea Europeană a încheiat acorduri în acest sens au dreptul la utilizarea titlului legal academic şi, unde este cazul, la abrevierea folosită în statul de provenienţă, în limba acelui stat.

Activitatea geodezului reprezintă un serviciu de interes public cu implicaţii tehnice, economice, sociale, juridice şi are statutul unei funcţii autonome exercitate în cadrul unei profesii liberale.

Geodezul dobândeşte drept de semnătură, acordat de Colegiu, dacă îndeplineşte condiţiile de onorabilitate şi de stagiu profesional conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a Colegiului şi de exercitare a profesiei de geodez. Dobândirea dreptului de semnătură atrage obligatoriu înscrierea acestuia în Registrul naţional al geodezilor.