ÎCCJ. Infracţiunea de deturnare a licitaţiilor publice


Înalta Curte de Casație și Justitție a fost sesizată pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, cu privire la următoarea problemă de drept:

“Dacă, în cazul infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracţiunii?”

În practica judiciară, într-o primă opinie s-a susţinut că, în cazul infracţiunii de deturnarea licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a “îndepărtării” se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracţiunii.

În opinia contrară s-a susţinut că, în cazul infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a “îndepărtării” nu se realizează atunci când, prin corupere, chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracţiunii se retrage de la o licitaţie publică.

Potrivit știrilor juridice, ÎCCJ a admis sesizarea și a reținut prin Decizia nr. 45/2024 că în cazul infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării nu se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei.