Metodologie de calcul al tarifului de gestionare pentru ambalajele din SGR


Ordinul nr. 2202/2024 prevede aprobarea metodologiei de calcul al tarifului de gestionare şi al tarifului de administrare pentru ambalajele din sistemul de garanţie – returnare.

Tariful de gestionare reprezintă suma de bani plătită prin transfer bancar de către administratorul SGR operatorilor punctelor de returnare, comercianţilor HoReCa, precum şi operatorilor staţiilor de sortare, după caz, pentru fiecare unitate de ambalaj SGR, care a fost preluată de către administratorul SGR conform contractelor încheiate cu administratorul SGR, destinată acoperirii costurilor în legătură directă cu îndeplinirea obligaţiilor privind preluarea şi stocarea ambalajelor SGR.

Tariful de gestionare se plăteşte pentru unităţile de ambalaje SGR preluate de administratorul SGR de la puncte de returnare operate de comercianţi sau unităţi administrativ – teritoriale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară sau de la comercianţii HoReCa, care îndeplinesc condiţiile prevăzute în legislaţia aplicabilă şi în convenţiile SGR, respectiv de la staţiile de sortare, în situaţia în care unităţile de ambalaje SGR îndeplinesc criteriile de acceptare pentru punctele de returnare.

Modalitatea de preluare a ambalajelor SGR de către operatorii punctelor de returnare, respectiv manuală sau automată, prin utilizarea unui echipament automat de preluare, este la alegerea operatorului pentru fiecare punct de returnare.