Schema de ajutor de minimis pentru susţinerea editării revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori a fost aprobată de Ordinul nr. 3133/2024.
Pentru a fi finanţate în cadrul prezentei scheme de ajutor de minimis, proiectele editoriale trebuie să fie în concordanţă cu principiile fundamentale ale Ministerului Culturii.
Ajutorul se acordă întreprinderilor unice, după caz, în limita sumei reprezentate de pragul de minimis, astfel:
a) valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 300.000 euro în nicio perioadă de 3 ani;
b) plafonul stabilit va fi exprimat, ca valoare brută, înainte de deducerea unor eventuale taxe sau a altor obligaţii fiscale.
Potrivit noutăților legislative, ajutorul de minimis se poate acorda sub formă de sprijin financiar nerambursabil, astfel:
a) avans de maximum 30% la semnarea contractului de finanţare;
b) plata soldului final în cuantum de 70%, după transmiterea raportului financiar însoţit de documente justificative.
Iar cheltuielile de personal şi cheltuielile administrative cumulate se decontează în limita unei cote de maximum 70% din totalul finanţării nerambursabile acordate, cu respectarea prevederilor prezentei schemei de ajutor de minimis.
Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis în care vor fi acordate ajutoare de minimis este de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului culturii de aprobare a prezentei scheme până la data de 31 decembrie 2026.