Guvernul României va avea posibilitatea să diversifice instrumentele de finanțare!


OUG nr. 101/2024 modifică și completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică.

Guvernul României va avea posibilitatea să diversifice instrumentele de finanțare puse la dispoziție de guverne și entități guvernamentale pentru proiecte de interes strategic național, inclusiv de apărare și securitate națională, potrivit ordonanței de urgență aprobate de Guvern.

Concret, pot fi accesate fonduri, în condiții financiare avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă) oferite de către Guvernul SUA guvernelor altor state. În acest sens, a fost inclus acest tip de instrument de finanțare a datoriei publice guvernamentale prin modificarea modificarea și completarea OUG 64/2007.

În cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri de până la 4 mld. USD pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de grație de un an, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanțare al SUA, la care se adaugă o marjă), precum și fonduri de până la 8 mld. USD, atrase prin contractarea de împrumuturi din piețele financiare, garantate de Guvernul SUA.

Pe lângă contractele de achiziție de tehnică/echipamente militare ale MApN, au fost identificate și alte contracte derulate de către companii de stat, care se înscriu în Strategia națională de apărare și care ar putea fi eligibile la finanțare în cadrul acestui mecanism.

De asemenea, actul normativ introduce noi reglementări pentru a permite achiziția online de titluri de stat Tezaur, în contextul în care Ministerul Finanțelor pregătește implementarea unor noi soluții tehnice care să permită achiziția titlurilor de stat Tezaur inclusiv online, fapt ce va permite o distribuție mai cuprinzătoare a acestor titluri, cu modalități noi de subscriere și de plată la scadență.

Ministerul Finanțelor răspunde astfel solicitărilor de a facilita accesul la cumpărarea titlurilor de stat Tezaur inclusiv a persoanelor cu cetățenie română din diaspora și extinde baza de investitori de tipul persoanelor fizice, contribuind la dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat și susținerea procesului de finanțare a statului român de pe piața internă prin intermediul acestor instrumente.