Modificări ale Normelor privind diminuarea risipei alimentare!


Hotărârea nr. 955/2024 prevede modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Potrivit noutăților, operatorul receptor transferă cu titlu gratuit produsele alimentare, aşa cum au fost recepţionate de la operatorii economici sau sub formă de alimente gătite/preparate/ transformate, prin utilizarea acestor alimente în incinta cantinelor sociale sau a altor obiective de alimentaţie publică.

Unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurante, restaurante cu autoservire, cofetării, patiserii, plăcintării, simigerii, covrigării, case de comenzi, cantine – restaurant şi altele asemenea transferă cu titlu gratuit alimente gătite/preparate/ transformate către operatorii receptori şi către consumatorii finali.

Pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, operatorii din sectorul alimentar care manipulează produsele alimentare evaluează dacă acestea nu dăunează sănătăţii şi sunt adecvate consumului uman.

Operatorii economici care transferă cu titlu gratuit alimente către consumatorul final trebuie să întocmească, ori de câte ori este cazul, şi să menţină documente cu privire la produsele alimentare redistribuite.

Este interzis transferul cu titlu gratuit al produselor alimentare după data – limită de consum.

Produsele alimentare aflate în ultima zi a datei – limită de consum pot face obiectul transferului cu titlu gratuit către cantine sociale sau alte obiective de alimentaţie publică.

Nu pot face obiectul transferului cu titlu gratuit produsele de origine animală sau nonanimală care au fost declarate/clasificate ca improprii consumului uman de către autorităţile abilitate, respectiv operatorul din domeniul alimentar.