Procedura de înscriere ca audienţi la cursurile unităţilor de învăţământ a minorilor aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina!


A fost aprobată procedura de înscriere ca audienţi la cursurile unităţilor de învăţământ a minorilor aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intraţi pe teritoriul României.

Ordinul nr. 5679/2024 prevede în vederea asigurării dreptului la educaţie a minorilor părintele/reprezentantul legal al minorului sau elevul major, respectiv reprezentantul autorităţii competente/coordonatorul Grupului operativ pentru minori neînsoţiţi, pentru minorul neînsoţit, se adresează Comisiei de coordonare a activităţii de repartizare a preşcolarilor/elevilor la unităţile de învăţământ în care pot desfăşura activităţi educaţionale, precum şi în instituţiile în care vor beneficia de asistenţă psihopedagogică şi consiliere care se constituie şi funcţionează la nivelul inspectoratului şcolar.

În vederea asigurării dreptului la educaţie, minorii sunt integraţi în formaţiuni de studiu/grupe/clase, indiferent de numărul de elevi cuprins în acestea.

Pe perioada frecventării în calitate de audienţi a cursurilor şcolare, minorii pot participa, fără restricţii, la oricare alte activităţi educative şcolare sau extraşcolare, organizate în unităţile de învăţământ preuniversitar.

Potrivit legislației pe perioada frecventării în calitate de audienţi a cursurilor şcolare sau a participării la activităţi extraşcolare, fără a avea calitatea de audient, minorii vor beneficia de asistenţa consilierilor şcolari din cadrul unui cabinet de asistenţă psihopedagogică sau din cadrul centrului judeţean de resurse şi asistenţă educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Prevederile prezentei proceduri se aplică şi elevilor majori aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intraţi pe teritoriul României, în vederea continuării studiilor preuniversitare nefinalizate la momentul plecării din Ucraina.