Au fost majorate cuantumurile cheltuielilor Comitetului Olimpic și Sportiv Român!


Hotărârea nr. 830/2024 prevede modificarea şi completarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007.

Guvernul a aprobat majorarea cuantumurilor maxime până la care pot fi efectuate cheltuieli, atât cu privire la fondurile de la bugetul de stat, cât și din fondurile proprii, ale Comitetului Olimpic și Sportiv Român sau al federațiilor sportive naționale pe ramură de sport.

Printre cuantumurile majorate se numără cele cu privire la cheltuielile zilnice de masă la acțiunile interne și internaționale, cele privind asigurarea unei alimentații corespunzătoare efortului depus de către sportivi, precum și de către grupele de copii şi juniori ambele actualizate, de asemenea, ultima dată acum 8 ani, la fel ca și cele privind plata arbitrilor și a altor persoane implicate în organizarea competițiilor sportive, cheltuielile medicale și pentru controlul doping efectuate de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, federațiile sportive naționale, cluburile sportive, respectiv direcțiile județene de sport și Direcția pentru Sport a Municipiului București.

De asemenea, a fost reglementat mecanismul de majorare a premiilor de care pot beneficia sportivi și colectivele tehnice care obțin performanțe deosebite la competițiile sportive olimpice/paralimpice, respectiv competiții mondiale, europene balcanice și naționale. Pentru Comitetul Naţional Paralimpic, a fost instituită abilitatea legală privind plata premiilor pentru competițiile persoanelor cu nevoi speciale, similar Comitetului Olimpic și Sportiv Român, care acordă premieri pentru competițiile desfășurate sub egida Comitetului Olimpic Internațional.

Potrivit noutăților, a fost completat cadrul legal privind asigurările pentru accidente, precum și cel cu privire la achiziționarea echipamentelor de recuperare medicale a sportivilor, a instalațiilor și materialelor sportive, precum și a echipamentului sportiv de pregătire și competiție.