Formularul 216 – “Declaraţie privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare”!


Ordinul nr. 3738/2024 aprobă modelul şi conţinutul formularului 216 “Declaraţie privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare”, precum şi a Procedurii privind modalitatea în care se realizează colaborarea dintre organul fiscal local şi organul fiscal central privind primirea/transmiterea unor informaţii referitoare la contribuabilii care datorează impozit special pe bunurile imobile de valoare mare.

Declaraţia se completează şi se depune la organul fiscal central competent de către următorii contribuabili:
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, depăşeşte 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice şi persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 lei.

Declaraţia se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/reprezentantul legal/curatorul fiscal al acestuia înscriind, corect, complet şi cu bună – credinţă informaţiile prevăzute de formular, corespunzătoare situaţiei sale fiscale.

Declaraţia se completează cu ajutorul programului de asistenţă şi se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Programul de asistenţă este pus la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.