Procedura de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e – Transport!


Procedura de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e – Transport a fost aprobată de Ordinul nr. 1337/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 597/2024.

Prin Sistemul RO e – Transport sunt monitorizate transporturile rutiere însemnând o deplasare cu încărcătură, realizată de un vehicul rutier, efectuată pe drumurile publice având un loc de plecare/intrare pe teritoriul naţional şi un punct de sosire/ieşire de pe teritoriul naţional, pe teritoriul României.

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e – Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu o masă brută totală mai mare de 500 kg, sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puţin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Pentru declararea transporturilor de bunuri, utilizatorul foloseşte mijloacele de identificare electronică pentru accesarea SPV, pentru:
a) interconectarea aplicaţiei disponibile la nivelul emitentului cu Sistemul RO e – Transport, utilizând o serie de microservicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);
b) utilizarea aplicaţiei puse la dispoziţie în mod gratuit de către Ministerul Finanţelor, parte a Sistemului RO e – Transport, prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022.

Potrivit legislației, în Sistemul RO e – Transport sunt înregistrate date referitoare la expeditor, beneficiar sau destinatar, denumirea, caracteristicile, cantităţile şi contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare şi descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat şi transportator, data declarată pentru începerea transportului, precum şi codul UIT generat.

Conducătorul vehiculului de transport este obligat să prezinte, la solicitarea organelor competente, documentele care însoţesc transportul de bunuri care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e – Transport împreună cu codul UIT. Codul UIT poate fi prezentat sub orice formă inteligibilă.