Reguli privind utilizarea siglei “ae” specifice produselor ecologice controlate


Ordinul nr. 225/2024 prevede aprobarea Regulilor privind utilizarea siglei “ae” specifice produselor ecologice controlate.

Operatorii din agricultura ecologică care au primit aprobarea pentru utilizarea siglelor “ae” în scop de certificare – identificare şi/sau în scop informativ – publicitar până la data intrării în vigoare a prezentului ordin pot utiliza aceste sigle până la epuizarea stocului de etichete, dar nu mai târziu de 1 an de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

Sigla “ae” poate fi utilizată de către operatorii/ grupurile de operatori de produse certificate ecologic, preambalate, în scopul identificării şi promovării produselor certificate ecologic, preambalate, şi garantează că produsele care poartă aceste sigle îndeplinesc următoarele condiţii:
a) provin din agricultura ecologică din România sau conţin ingrediente care provin din agricultura ecologică din România;
b) sunt certificate de un organism de control acreditat şi aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR.

Pot utiliza sigla “ae” în scop de identificare şi/sau sigla “ae” în scop informativ – publicitar, pe etichetele şi/sau ambalajele produselor certificate ecologic şi, respectiv, pe materialele publicitare, exclusiv operatorii/grupurile de operatori care desfăşoară activitatea de producţie, de pregătire/ prelucrare/distribuţie/introducere pe piaţă/export, care:
a) sunt supuşi controlului unui organism de control, acreditat şi aprobat de MADR;
b) sunt înregistraţi la direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti;
c) au obţinut dreptul de utilizare a acestor sigle.

Potrivit legislației, drepturile cu privire la sigla “ae” în scop de identificare şi sigla “ae” în scop informativ – publicitar nu pot fi transmise decât de către titularul siglei. Acestea nu pot face obiectul unei cesiuni, unui gaj ori unei alte garanţii reale şi nici al unei executări silite.

În scopul promovării conceptului de agricultură ecologică, operatorii/grupurile de operatori din agricultura ecologică pot înscrie sigla “ae” pe materialele publicitare.