Legea privind regimul armelor şi al muniţiilor a suferit modificări!


În Monitorul Oficial nr. 577/2024 a fost publicată Legea nr. 194/2024 privind modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Dreptul de deţinere a armei se poate acorda numai pentru armele de vânătoare, de tir, de colecţie sau de autoapărare şi conferă titularului posibilitatea de a păstra arma la domiciliul, reşedinţa înscrisă în documentul de identitate şi în locurile utilizate de acesta, numai în spaţiile pentru care a fost autorizat, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Păstrarea armei şi muniţiei la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului, precum şi în alte spaţii autorizate în prealabil se face în locuri special destinate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, exceptând armele de apărare şi pază, care se pot regăsi asupra acestuia.

Titularul dreptului de a purta şi folosi arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă în următoarele cazuri:
a) pentru acţiunile de vânătoare autorizate în condiţiile Legii nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
b) pentru acţiuni de tragere în poligoane;
c) pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în cazul angajaţilor gestionarilor fondurilor cinegetice.

Dreptul de a purta şi folosi arme de tir se acordă, în condiţiile prezentei legi, numai sportivilor de tir categoria I ori membri ai loturilor naţionale sau olimpice, pe perioada cât sunt în activitate, precum şi antrenorilor şi instructorilor în poligonul de tragere care se află în relaţii contractuale de muncă sau voluntariat cu un poligon de tragere autorizat conform legii.

Potrivit legislației, posesorii paşaportului european pentru arme de foc se pot deplasa şi în state terţe cu armele şi muniţia înscrise în acesta, fără a mai fi necesară eliberarea autorizaţiei de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale pentru călătorii în state terţe sau eliberarea altor documente de către Poliţia Română.