RIL admis. Exercitarea profesiei de consilier juridic


Înalta Curte de Casațieși Justiție a fost sesizată să se pronunțe cu soluţionarea recursului în interesul legii ce vizează următoarea problemă de drept:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5 şi art. 20 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, cu modificările şi completările ulterioare, prestarea activităţii specifice, de reprezentare juridică, se poate realiza de către consilieri juridici, în calitatea lor de funcţionari publici (în cazul unei autorităţi, instituţii publice sau persoane juridice de drept public) sau de angajaţi cu contract individual de muncă (în cazul unei instituţii sau a unei persoane juridice de drept public ori de drept privat), independent de înscrierea acestora în Tabloul profesional al consilierilor juridici ţinut de Colegiile Consilierilor Juridici din România sau, dimpotrivă, aceasta reprezintă o condiţie sine qua non pentru desfăşurarea activităţii specifice de reprezentare juridică.

În practica judiciară, într-o primă orientare jurisprudenţială, s-a considerat că dispoziţiile art. 5 şi ale art. 20 din Legea nr. 514/2003 nu impun consilierilor juridici, drept condiţie pentru prestarea activităţii specifice, ca aceştia să fie înscrişi pe Tabloul profesional al consilierilor juridici ţinut de Colegiile Consilierilor Juridici din România, întrucât prevederile respective din Legea nr. 514/2003 conferă consilierilor juridici opţiunea de a face parte dintr-o asociaţie profesională, şi nicidecum nu instituie o obligaţie în acest sens.

Opinia contrară a instanţelor, în cea de-a doua orientare jurisprudenţială, a fost în sensul că exercitarea profesiei de consilier juridic nu se poate realiza doar în virtutea numirii în această funcţie sau în baza unui contract individual de muncă, ci este necesară, în prealabil, dobândirea calităţii de consilier juridic, în condiţiile Legii nr. 514/2003 şi ale Statutului profesiei de consilier juridic.

Prin Decizia nr. 7/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 502/2024, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 5 şi ale art. 20 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, cu modificările şi completările ulterioare, prestarea activităţii specifice, de reprezentare juridică, se poate realiza de către consilieri juridici, în calitatea lor de funcţionari publici sau de angajaţi cu contract individual de muncă, independent de înscrierea acestora în Tabloul profesional al consilierilor juridici ţinut de Colegiile Consilierilor Juridici din România.