Au fost aprobate Normele privind accesibilizarea învăţământului superior pentru persoanele cu dizabilităţi!


Au fost aprobate Normele privind accesibilizarea învăţământului superior pentru persoanele cu dizabilităţi de Ordinul nr. 4481/2024.

Persoanele cu dizabilităţi/nevoi educaţionale speciale au acces liber la orice formă de educaţie, indiferent de tipul şi gradul dizabilităţii/nevoilor educaţionale ale acestora, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare.

În baza autonomiei universitare, instituţiile de învăţământ superior pot înfiinţa structuri administrative pentru prestarea serviciilor de incluziune, în mediul academic, a persoanelor cu dizabilităţi/nevoi educaţionale speciale.

Structura are rol de structură consultativă în privinţa tuturor aspectelor ce ţin de incluziunea studenţilor cu dizabilităţi/nevoi educaţionale speciale, cum ar fi: strategia de incluziune, evaluarea accesibilităţii mediului construit şi informaţional, adaptări educaţionale specifice, elaborarea regulamentelor interne şi orice alte situaţii specifice.

Potrivit legislației, persoanele cu dizabilităţi/nevoi educaţionale speciale care au calitatea de student într-o instituţie de învăţământ superior, în baza documentelor medicale doveditoare, au dreptul la:
a) acces la informaţiile şi resursele educaţionale într-un format adaptat nevoilor acestora;
b) acces gratuit cu autoturismul personal în campusul universitar şi loc de parcare a acestuia, după caz;
c) spaţii de cazare şi grupuri sanitare adaptate nevoilor acestora, precum şi prioritate la ocuparea locurilor de cazare în căminele studenţeşti, în special a locurilor de cazare situate la parter, în clădiri adaptate accesului persoanelor cu dizabilităţi;
d) servicii specializate gratuite de consiliere şi asistenţă psihopedagogică/consiliere vocaţională/consiliere pentru carieră, prin Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră;
e) toate categoriile de burse, inclusiv burse sociale, conform prevederilor legale în vigoare.

Instituţiile de învăţământ superior includ în regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor cu dizabilităţi/nevoi educaţionale speciale prevederi privind prezenţa la activităţile prevăzute în planurile de învăţământ, promovarea într-un an superior şi condiţiile pentru întreruperea şi reluarea studiilor.