ÎCCJ. Noțiunea de locuință în accepțiunea Codului penal!


Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

Dacă noţiunile de locuinţă, încăpere sau dependinţă la care face referire art. 226 alin. (1) din Codul penal sunt mai extinse decât cea de domiciliu, prevăzută de art. 224 din Codul penal, incluzând şi acele spaţii care, chiar dacă nu pot fi calificate drept domiciliu, oferă o protecţie vieţii private a persoanei, de pildă, grupul sanitar al unei clinici sau la care au acces mai multe persoane, o cabină de probă dintr-un magazin, vestiarul unei săli de sport?

În jurisprudența națională, într-o primă orientare, se consideră că noţiunile de locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta, cuprinse în art. 226 alin. (1) din Codul penal, nu sunt mai extinse decât noţiunile de locuinţă, încăpere, dependinţă enumerate în art. 224 alin. (1) din Codul penal.

În cea de-a doua orientare se consideră că noţiunile de locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta, cuprinse în art. 226 alin. (1) din Codul penal, sunt mai extinse decât noţiunile de locuinţă, încăpere, dependinţă enumerate în art. 224 alin. (1) din Codul penal.

Prin Decizia nr. 18/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 446/2024, ÎCCJ a admis sesizarea și a reținut că noţiunile de locuinţă, încăpere sau dependinţă din conţinutul infracţiunii de violare a vieţii private, prevăzută de art. 226 alin. (1) din Codul penal, au acelaşi înţeles cu noţiunile de locuinţă, încăpere sau dependinţă din conţinutul infracţiunii de violare de domiciliu, prevăzută de art. 224 alin. (1) din Codul penal, fiind subsumate noţiunii de domiciliu în sensul legii penale.

,