Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale este desemnată ca entitate centrală de stocare a produselor petroliere!


OUG nr. 37/2024 prevede desemnarea entităţii centrale de stocare din România şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul rezervelor de stat.

Prin această ordonanță, este desemnată Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) ca entitate centrală de stocare a produselor petroliere.

Constituirea unei entități centrale de stocare a produselor petroliere a fost reglementată prin Legea 85/2018 privind constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de ţiţei şi/sau produse petroliere.

Măsura era necesară având în vedere dinamica impredictibilă a pieței petroliere, precum şi necesitatea existenței instrumentelor legale necesare ca statul român să se poată implica în asigurarea stocurilor minime necesare şi menţinerea unui nivel minim al stocurilor de ţiţei şi/sau produse petroliere, în scopul garantării siguranței în aprovizionare, în cazul situațiilor de disfuncționalitate majoră în aprovizionare, al situațiilor de urgență deosebită sau al situațiilor de criză locală.

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale deține în patrimoniu capacități de stocare produse și stocuri petroliere în rezervă de stat cu o valoare de peste un miliard de lei.

Prin preluarea rolului de entitate centrală de stocare din România de către ANRSPS va crește siguranța aprovizionării populației cu produse petroliere, în contextul în care se are în vedere soluționarea oricăror dificultăți.

Potrivit noutăților, desemnarea entității centrale de stocare din România va contribui la asigurarea disponibilității permanente şi din ce în ce mai crescute a nivelului stocurilor în țara noastră, sens în care se garantează echilibrarea cantităților care există în ţară, față de cele care, în prezent, pot fi doar delegate în extern, la o mare distanță de locul de consum, evitând astfel o serie de dificultăți logistice imprevizibile, statul român va avea asigurată o accesibilitate verificabilă din punct de vedere fizic al stocurilor păstrate pe teritoriul său, cu economii de cheltuieli.