Metodologie privind finanţarea cercetării ştiinţifice universitare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat în anul 2024


Ordinul nr. 4067/2024 prevede aprobarea Metodologiei privind finanţarea cercetării ştiinţifice universitare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat în anul 2024.

Ministerul Educaţiei (ME) constituie un fond dedicat finanţării cercetării ştiinţifice din instituţiile de învăţământ superior de stat pentru atingerea următoarelor obiective:
a) creşterea calităţii resursei umane specializate în cercetarea ştiinţifică din instituţiile de învăţământ superior, inclusiv implicarea studenţilor în cercetare;
b) dezvoltarea infrastructurii de cercetare – dezvoltare şi inovare, precum şi finanţarea activităţii de cercetare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat;
c) creşterea performanţei şi vizibilităţii cercetării româneşti în plan internaţional.

Pentru anul 2024, din fondul bugetar pentru finanţarea învăţământului superior, se constituie un fond dedicat finanţării cercetării ştiinţifice din instituţiile de învăţământ superior de stat, în sumă de 100.000.000 lei.

Potrivit noutăților, toate instituţiile de învăţământ superior de stat, finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei, sunt eligibile pentru finanţarea cercetării ştiinţifice din instituţiile de învăţământ superior.

Fondurile de cercetare alocate instituţiilor de învăţământ superior de stat prin contractul instituţional rămase necheltuite până la finele anului calendaristic se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.