Cod de conduită pentru prevenţia şi sancţionarea xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură


Ordinul nr. 4043/2024 prevede aprobarea Codului de conduită pentru prevenţia şi sancţionarea xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.

Scopul prezentului cod este de a preveni replicarea în România a evoluţiilor negative înregistrate în alte ţări în urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură şi de a combate atitudinile şi comportamentele care conduc la astfel de fapte.

Potrivit legislației, xenofobia, radicalizarea şi discursul instigator la ură sunt încălcări directe ale principiilor libertăţii, democraţiei, ale respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi ale statului de drept, principii pe care se întemeiază Uniunea Europeană şi care sunt comune statelor membre.

Instituţiile de învăţământ superior au responsabilitatea de a asigura un mediu universitar fără stereotipuri, intoleranţă şi discriminare şi de a stabili obiective, respectiv de a lua măsuri prin care să fie prevenite şi combătute xenofobia, radicalizarea şi discursul instigator la ură.

În spaţiul universitar sunt interzise următoarele fapte:
a) promovarea simbolurilor identitare, imaginilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob;
b) promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război;
c) promovarea unor idei, simboluri sau doctrine care susţin şi promovează regimuri cu caracter totalitar, antisemit, extremist, fascist, iredentist, rasist, şovinist sau xenofob, dovedite a încălca drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, cu excepţia situaţiei în care acestea sunt conţinute de o disciplină/un material de studiu;
d) activităţile membrilor comunităţii universitare care presupun radicalizarea şi promovarea discursului instigator la ură.

Orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior cu privire la săvârşirea unei fapte prevăzute mai sus.