Va fi acordată finanțațare pentru capacitățile de producere de energie electrică cu emisii reduse de carbon


Hotărârea nr. 318/2024 prevede aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon.

Prin acest mecanism se asigură finanțare nerambursabilă sub formă de ajutor de operare pentru capacitățile de producere de energie electrică cu emisii reduse de carbon.

Tehnologiile eligibile sunt cele care utilizează resurse eoliene onshore și offshore, solare fotovoltaice, resurse hidro și nucleare, hidrogen și pentru stocarea energiei.
Acordarea acestui tip de ajutor de operare se realizează fie în baza unor scheme de ajutor de stat, fie în baza unui ajutor de stat ad-hoc, notificat și aprobat de către DG Competition.

Potrivit noutăților, în perioada următoare va fi anunțat termenul limită pentru depunerea ofertelor.

Schema de finanțare a contractelor pentru diferență în valoare de 3 miliarde de EURO a primit aprobarea Comisiei Europene.
Reprezintă cea mai mare investiție pentru tranziția energetică a României, cu beneficii economice și sociale.

Finalizarea acestor investiții vor contribui la determinarea unui preț mai mic al energiei electrice pe termen mediu și lung și o producție mai mare de energie, produsă din surse curate.

Prin contractele pentru diferență, în urma unei proceduri competitive publice și transparente, se va fixa prețul de vânzare a energiei electrice generată de aceste investiții pentru următorii 15 ani, creându-se un mediu atractiv pentru investitorii din domeniul energiei.