Norme de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj!


Au fost aprobate Normele de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală.

Ordinul nr. 1648/2024 prevede că indiferent de serviciile oferite, salonul de înfrumuseţare trebuie să aibă următoarele spaţii şi dotări:
a) zonă de aşteptare;
b) zone pentru desfăşurarea activităţilor de coafură, manichiură – pedichiură, cosmetică;
c) spaţii pentru depozitare şi păstrare a echipamentului, instrumentarului şi a articolelor curate, dezinfectate şi sterile. Aceste spaţii trebuie să fie curate, uscate, separate şi închise, iar în acestea trebuie să aibă acces numai persoanele desemnate;
d) spaţiu de depozitare a echipamentelor şi materialelor utilizate pentru curăţenie;
e) zonă pentru dezinfecţia instrumentarului utilizat;
f) zonă pentru sterilizare, în situaţia în care este necesară sterilizarea;
g) chiuvetă racordată la apă caldă şi rece;
h) acces la vestiar pentru personal;
i) grup sanitar.

Curăţarea, dezinfecţia, sterilizarea instrumentarului şi a materialelor refolosibile trebuie efectuate într-o zonă separată, delimitată şi marcată corespunzător.

Dezinsecţia periodică se face la 3 luni, iar deratizarea periodică se face la intervale de maximum 6 luni sau ori de câte ori este nevoie; între operaţiunile periodice se aplică proceduri de dezinsecţie şi deratizare curente, de întreţinere, în funcţie de prezenţa vectorilor.

Ordinul prevede că tatuajele, piercingurile/implantarea dermală se efectuează numai în unităţile specializate şi autorizate. Acestea se efectuează numai cu ace sau branule speciale de unică folosinţă. După efectuarea procedurii de tatuare, piercing/implantare dermală, operatorul are obligaţia să pună în vedere clientului să revină după 3 zile la control şi la tratament sau ori de câte ori este nevoie.

Potrivit legislației, în spaţiul de lucru este permis doar accesul operatorului, clientului şi al personalului împuternicit de către Ministerul Sănătăţii pentru acţiunile de control.

Înregistrările referitoare la clienţi, registrele şi declaraţiile pe propria răspundere pentru procedurile de tatuare artistică, tatuare cosmetică, piercing şi implantare dermală se păstrează de către operator timp de 2 ani de la data efectuării procedurii.

Atenție! Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui.