Au fost aprobate Instrucțiunile nr. 6226/2024 privind modalitatea de gestionare a deşeurilor de medicamente neutilizate şi/sau expirate provenite de la populaţie.
Deşeurile de medicamente rezultate de la populaţie sunt reprezentate de medicamente cu termenul de valabilitate depăşit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piaţă etc.
Potrivit legislației, deşeurile de medicamente se depun de către cetăţeni la spitale publice sau private, conform programului stabilit şi afişat de unităţile respective. Spitalele publice sau private pot stabili un program de colectare a deşeurilor de medicamente de la populaţie, în anumite zile ale săptămânii şi într-un anumit interval orar.
Recipientele de colectare a deşeurilor de medicamente se amplasează în curtea spitalului, într-un spaţiu special destinat
În stabilirea spaţiului destinat amplasării recipientelor de colectare a deşeurilor de medicamente de la populaţie se vor lua în considerare următoarele aspecte:
a) acces facil al cetăţenilor;
b) zonă acoperită;
c) zonă monitorizată, prin personalul de pază sau prin intermediul sistemelor de supraveghere video;
d) asigurarea condiţiilor igienico – sanitare.
Recipientele se etichetează cu denumirea deşeurilor de medicamente (categoria) care urmează să fie colectate, sursa de generare: populaţie, marcaj specific al pericolului, capacitatea recipientului (l sau kg), linia de marcare a nivelului maxim de umplere, data începerii utilizării recipientului, unitatea sanitară, persoana responsabilă cu manipularea lui, data umplerii definitive.
În vederea monitorizării activităţii de preluare a deşeurilor de medicamente de la populaţie, spitalul desemnează o persoană responsabilă cu această activitate din cadrul spitalului.