O modificare legislativă vizează eliminarea blocajului privind studiile clinice!


OUG nr. 33/2024 prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2022 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 536/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind studiile clinice intervenţionale cu medicamente de uz uman şi de abrogare a Directivei 2001/20/CE, precum şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.

Modificarea și completarea OUG nr.29/2022 vizează, în principal, eliminarea blocajului existent în avizarea unui număr de 255 amendamente și a unui număr de 17 notificări pentru studii clinice desfășurate în baza Directivei 2001/20/CE, în contextul în care această directivă a fost abrogată potrivit Regulamentului (UE) nr.536/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului.

Potrivit legislației, studiile clinice aflate în desfășurare se pot derula în condițiile Directivei 2001/20/CE până în anul 2025, iar acest blocaj afecta procesul de autorizare al medicamentelor de uz uman și domeniul asistenței medicale.

România are obligația punerii în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 536/2014, care reglementează desfășurarea în țara noastră a studiilor clinice de care pot beneficia pacienții din România, cu implicații economice pentru unitățile sanitare care derulează astfel de studii clinice.

Analiza etică şi emiterea de avize conform Regulamentului (UE) nr. 536/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului se efectuează de către Comisia Naţională de Bioetică a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (CNBMDM), organism independent fără personalitate juridică, care funcționează în cadrul Academiei de Științe Medicale,

Ordonanța de urgență aprobată aduce clarificări privind încasarea tarifelor aferente avizelor emise de CNBMDM pentru analiza etica și avizul emis prin amendament sau notificare, pentru studii clinice care au fost deja autorizate și se află în desfășurare în baza Directivei 2001/20/CE, precum și pentru investigații clinice cu dispozitive medicale.