Procedura de compensare a obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti!


Ordinul nr. 502/2024 prevede aprobarea Procedurii de compensare a obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti sau hotărâri arbitrale, pronunţate de instanţele de judecată naţionale şi internaţionale sau de tribunalele arbitrale naţionale şi internaţionale, în sarcina Ministerului Finanţelor în nume propriu sau în numele statului român cu alte obligaţii bugetare care se fac venit la bugetul de stat.

Sumele rezultate din hotărâri judecătoreşti sau hotărâri arbitrale, pronunţate de instanţele de judecată naţionale şi internaţionale sau de tribunalele arbitrale naţionale şi internaţionale în cauzele în care Ministerul Finanţelor, în nume propriu sau în numele statului român, a fost obligat la plată se achită de către Ministerul Finanţelor numai după compensarea, în condiţiile legii, cu obligaţiile certe, lichide şi exigibile datorate de creditor bugetului de stat, inclusiv cele declarate prin decizie de către Comisia Europeană ajutor de stat ilegal de recuperat.

Prezenta procedură se aplică atât cererilor de plată voluntare, cât şi cazurilor de plată realizate prin învestirea biroului executorului judecătoresc.

În situaţia în care în urma efectuării compensării rezultă diferenţe de plată către contribuabili, Ministerul Finanţelor va proceda la plata acestora.