Înregistrarea în Registrul unic de identificare


Se aprobă regulile de organizare şi funcţionare a Registrului unic de identificare, RUI, de înregistrare în RUI a solicitanţilor/beneficiarilor de plăţi şi/sau sprijin financiar din fonduri europene nerambursabile şi naţionale, în cadrul politicii agricole comune (PAC), sau ajutoare din fonduri publice alocate agriculturii şi dezvoltării rurale, precum şi a beneficiarilor schimburilor comerciale de produse agricole sub licenţe de import/export emise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Ordinul nr. 102/2024 prevede că atribuirea de către APIA a codului unic de identificare în RUI se face o singură dată, pentru fiecare solicitant, pe baza unei cereri de înregistrare, care poate fi transmisă la centrele APIA prin mijloace electronice sau depusă fizic la centrele locale/judeţene APIA apropiate de locul în care beneficiarul îşi desfăşoară activitatea agricolă.

Solicitantul are obligaţia de a declara orice modificare intervenită după data înregistrării în RUI în termen de 15 zile calendaristice de la producerea acesteia, depunând în acest sens documente justificative.

Codul unic de identificare se alocă o singură dată pentru un element de identificare, astfel: CNP pentru persoane fizice, respectiv CUI pentru orice alte forme de organizare, şi conţine acronimul “RO” şi un număr de cel puţin 9 cifre, alocatede sistemul informatic APIA, sistem care va asigura unicitatea acestuia.