UE. Orientări privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale generative în cercetare


Comisia Europeană a prezentat, în comun cu țările și cu părțile interesate din Spațiul european de cercetare, un set de orientări pentru a sprijini comunitatea europeană de cercetare în privința utilizării responsabile a inteligenței artificiale (IA) generative.

Deși instrumentele de IA generativă oferă rapiditate și comoditate în producerea de texte, de imagini și de programe informatice, cercetătorii trebuie, de asemenea, să țină seama de limitările tehnologiei, inclusiv de potențialul de plagiat, de dezvăluirea de informații sensibile sau de prejudecățile inerente ale modelelor.

Noul Regulament privind inteligența artificială al UE introduce, de asemenea, norme specifice pentru modelele de IA de uz general, inclusiv pentru modelele de IA generativă de mari dimensiuni. Aceste noi obligații vor asigura transparența de-a lungul lanțului valoric și vor fi operaționalizate prin coduri de practică.

Noul Oficiu pentru IA va juca un rol esențial în punerea în aplicare a Regulamentului privind inteligența artificială, inclusiv în ceea ce privește normele pentru modelele de IA de uz general.