Zece regiuni ale UE au fost selectate în cadrul pilonului 2 al mecanismului de stimulare a talentelor


Comisia Europeană a selectat 10 regiuni ale UE care riscă să intre într-o „capcană a dezvoltării talentelor” și care vor primi sprijin adaptat în cadrul mecanismului de stimulare a talentelor pentru a le ajuta să atenueze efectele schimbărilor demografice și ale plecării populației mai tinere.

După publicarea unei cereri de exprimare a interesului în decembrie 2023, un comitet de experți ai Comisiei a analizat provocările și nevoile fiecărei regiuni, precum și motivația regiunilor de a beneficia de sprijin din partea experților. Au fost selectate 10 regiuni din opt state membre: Nord-Vest (România), Castilla y León (Spania), Campania (Italia), Norte (Portugalia), Extremadura (Spania), Centre-Val de Loire (Franța), Região Autónoma dos Açores (Portugalia), Pohjois-Savo (Finlanda), Thessalia (Grecia) și Banská Bystrica (Slovacia).

Aceste regiuni vor beneficia de analize detaliate, de recomandări de politică și de planuri de acțiune adaptate pentru a aborda provocările lor demografice și teritoriale specifice, și vor fi sprijinite prin consiliere din partea experților OCDE.