Reglementări privind diminuarea risipei alimentare!


Legea privind diminuarea risipei alimentare a fost modificată și completată de Legea nr. 49/2024.

Se prevede că înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puţin două acţiuni de prevenire a risipei alimentare.

Rapoartele anuale şi planurile de diminuare a risipei alimentare sunt încărcate în platforma naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare. Planurile şi rapoartele de diminuare a risipei alimentare sunt publicate şi pe pagina de internet a operatorului economic.

Operatorii economici trebuie să realizeze demersurile necesare pentru încheierea unui contract – cadru cu operatori receptori pentru transferul cu titlu gratuit al alimentelor.

Potrivit noutăților, operatorii economici din industria ospitalităţii vor facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi vor informa despre această posibilitate, în mod clar şi vizibil, în meniu.

Iar transferul cu titlu gratuit al alimentelor se face către operatorii receptori sau consumatorii finali, acestora fiindu-le interzisă comercializarea alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau consumatorului final

,